Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Inköpschefsindex steg till 53,3 i september – delindexen gav spretig bild

2015-10-01

Inköpschefsindex, PMI-total, steg från 53,2 i augusti till 53,3 i september främst med stöd från delindex för sysselsättning. Trots uppgången med en tiondel visar ett genomsnitt för juli till september att tillväxttakten var lägre än under första halvåret 2015. Jämför man enbart det tredje kvartalet med samma period året innan har industrikonjunkturen emellertid stärkts.

Delindex för orderingång föll med 0,1 indexenheter till 54,5 i september vilket gav ett neutralt bidrag till PMI-total. Det var framförallt exportmarknaden som uppfattades gå bättre vars index stärktes från 51,5 till 52,4 i september. Även orderingången från hemmamarknaden steg med ett indextal på 51,4. Samtidigt som orderläget kan signalera en god efterfrågan föll delindex för leverantörernas leveranstider och noterades till 45,4. Senast delindex för leverantörernas leveranstider var under 50-strecket var i juli 2013.

Delindex för produktion föll från 55,3 till 55,0 i september men bilden av en stadig tillväxttakt kvarstår. Att delindex för sysselsättning samtidigt stärktes med 5,0 indexenheter till 55,5 signalerar ett ökat nyanställningsbehov vilket skulle kunna dämpa tidigare signaler om stigande produktivitet.

Index för leverantörernas rå- och insatsvarupriser föll med 8,2 indexenheter från 48,9 till 40,7 i september. Priserna föll på bred front och utmärkande var nedgången för metaller samt energirelaterade rå- och insatsvaror.

Mer information

Läs om inköpschefsindex och ta del av hela analysen på Swedbank Insikt, nedan:

Inköpschefsindex – industri 

Stäng Skriv ut