Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S
Kulturstipendium 2016 Sparbanken Skåne
Bankchef Mikael Forsberg och Ingrid Appelqvist från Sparbanken Skåne
gratulerar de tre stipendiemottagarna.

Unga kulturtalanger fick stipendium

2016-10-21

Sparbanken Skåne har i samarbete med Sparbanksstiftelsen 1826 instiftat ett nytt stipendium för unga kulturtalanger i Nordostskåne. Den första stipendieutdelningen skedde på Kulturgalan i Kristianstad den 21 oktober.

– Vi vill med stipendiet uppmärksamma lovande talanger i närområdet. Pengarna är tänkta som en uppmuntran och ett bidrag till fortsatt utveckling inom kultur. Satsningen har möjliggjorts tack vare bankens ägare Sparbanksstiftelsen 1826, säger Mikael Forsberg, bankchef på Sparbanken Skåne.

Stipendiaten får vara max 25 år och ska vara född eller bosatt i Kristianstad, Osby, Hässleholm eller Östra Göinge. Juryn har utsett tre mottagare för 2016. Priserna är på 7 000 kronor vardera.

Mottagare av Sparbanken Skånes stipendium för unga kulturtalanger

  • Sigrid Abrahamsson, 18 år, Kristianstad. Har som närmaste mål att studera jazz på folkhögskola.

Motivering: ”Sigrid Abrahamsson har sin musikaliska grund i Kristianstads musikklasser och Kristianstads musikskola. Med kontrabasen som huvudinstrument och pianot strax vid sidan om har hon utvecklat ett brett musikaliskt utövande i allt från storband till jazz- och balkangrupper. Som kontrabasist i Nordiska Ungdomsorkestern är hon en dokumenterat framstående ung musiker. En ambitiös musikant som redan är van vid ensemblespel och som genom sin genrebredd utvecklat en mångkunnighet i attityd och spelstil.”

  • Felicia Glimmergård, 15 år, Vittsjö. Siktar mot Musikhögskolan med klarinett som huvudinstrument.

Motivering: ”Felicia Glimmergård är en ung klarinettist med inriktning mot den avancerade klassiska repertoaren. Hon tycks med lätthet ta sig an stora utmaningar, vare sig det handlar om att i tidig ålder behärska högskolförberedande stycken eller medverka i en mängd olika orkestrar och ensembler av. Som om detta inte vore nog behärskar hon också piano, violin, gitarr, orgel och slagverk samt sjunger både solo och i kör. Tyngdpunkten finns inom det klassiska området men även jazz och pop ingår i hennes profil. En stor begåvning med beundransvärt driv och målmedvetenhet.”

  • Hamza Hirsi, 20 år, Kristianstad. Vill genom sina ord i poetisk form påverka världen.

Motivering: ”Hamza Hirsi, är en ung ordkonstnär som på bara några få år utvecklat en egen form av poesi, lyrik eller ordkonst som ska upplevas live, gärna med musik som komplement och förstärkning. Med lågmäld intensitet förmedlar han starka känslor och viktiga budskap. Med sin varma och karismatiska personlighet gör han sina framträdanden till konst.”

Juryns beslut har föregåtts av en process där talanger kunnat ansöka och allmänheten nominera kandidater till stipendiet.

Sparbanken Skåne ägs till största delen av tre lokala sparbanksstiftelser. Dessa säkerställer att viktiga beslut om banken fattas här i Skåne och ser även till att vinst från bankrörelsen kommer samhället till godo genom olika bidrag, utvecklingsprojekt och stipendier.

Stäng Skriv ut