Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse på webben. Genom att besöka vår webbplats accepterar du vårt användande av kakor.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Positivt från Skånes lantbrukare i konjunkturmätning

2017-03-28

Framtidstron stiger bland landets lantbrukare. Störst positiva förändring står lantbrukarna i Sydsverige för – som också är de som investerat mest senaste året. Det framgår av nya upplagan av Lantbruksbarometern.

Undersökningen visar att lantbruksföretagarna i Skåne och Halland tror på en förbättring av lönsamheten med 38 procentenheter fram till våren 2018. Redan idag jämfört med för ett år sedan har lönsamheten stärkts, men totalt sett är det alltjämt fler som tycker lönsamheten är dålig jämfört med antalet som tycker den är god. Statistiken pekar ut växtodling och mjölknäring som svagast vad gäller lönsamhet, medan det går bättre för köttproducenterna.

Den positiva inställningen i Skåne och Halland går dock inte att ta miste på. För andra året i rad är dessa lantbrukare också de som i högst utsträckning investerat i sin verksamhet. Hela 63 procent av de svarande uppger att de investerat i byggnader, maskiner eller djurstallar under det gångna året.

– Vi har märkt av lantbrukets uppsving. Att många väljer att nyinvestera bäddar för god konkurrenskraft framöver. Framtidstron börjar absolut återvända i lantbruket efter några utmanande år, säger Johan Fjelkner, bankchef på Sparbanken Skåne.

Lantbruksbarometern är en årlig rapport som tas fram av Swedbank och Sparbankerna i samarbete med LRF Konsult. Den aktuella mätningen baseras på Sifo-intervjuer med 1 000 lantbrukare landet runt.

Här finns rapporten in sin helhet

Stäng Skriv ut