Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S
Pensionärspar spelar boule

5 saker som är bra att känna till om pensionen

2018-03-13

Mellan måndagen den 12 mars och fredagen den 16 mars kommer det orange kuvertet skickas ut till skåningarna. Vi har samlat 5 saker att tänka på i samband med att kuvertet når dig. Ju bättre kunskap du har om pensionen desto mer kan du påverka den.

  1. Från och med i år, 2018, ser orange kuvert annorlunda ut jämfört med tidigare år. Pensionsprognosen har tagits bort eftersom den enbart visade den allmänna pensionen – alltså inte din totala pension. På pensionsmyndigheten.se kan du istället göra din prognos under Mina sidor. Se det orange kuvertet som en påminnelse att faktiskt logga in.
  2. Du har väl inte missat minpension.se? Här får du en ordentlig överblick av ditt pensionssparande. Du ser prognosen för den allmänna pensionen från staten, tjänstepensionen från arbetsgivaren och ditt eventuella privata pensionssparande.
  3. Om du har anslutit sig till en digital brevlåda och godkänt att få myndighetspost den vägen kommer ditt orange kuvert komma digitalt. Kuvertet kommer alltså inte i brevlådan. Om du däremot har anslutit dig till en digital brevlåda två veckor före utskicket får du ditt orange kuvert digitalt först nästa år.
  4. Du vet väl att vi på Sparbanken Skåne har Första pensionshjälpen? På sparbankenskane.se/pensionshjalpen hjälper vi dig med ditt sparande. Du kan också enkelt räkna ut hur mycket du behöver spara till din pension. Tänk på att prognosen du får är en uppskattning. 
  5. Din pension består av flera olika delar. Det orange kuvertet handlar om din allmänna pension. Det är viktigt att känna till alla delarna för att få en tillräckligt god pension i framtiden. Läs mer om bland annat tjänstepensionen och privat sparande i vår Pensionsskola.
Stäng Skriv ut