Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Sparbanksstiftelse stöttar Parkinsondag i Lund

2018-04-09

Under onsdagen uppmärksammades Världsparkinsondagen i Lund då allmänheten kunde ta del av föreläsningar med Sveriges ledande Parkinsonforskare. Dagen finansieras bland annat av Sparbanken Skåne, genom Sparbanksstiftelsen Finn, och drog många åhörare.

- Det är många som är drabbade av Parkinson och då kan den här dagen hjälpa till att informera om sjukdomen och även hur man som drabbad kan öka sitt välbefinnande, säger Katarina Andrén, VD på Sparbanksstiftelsen Finn.

Världsparkinsondagen i Lund
Tomas Deierborg, forskare vid Lunds universitet,
berättade om betydelsen av fysisk aktivitet på
Världsparkinsondagen i Lund.

Varje år den 11 april är det Världsparkinsondagen. Dagen i Lund arrangeras av Parkinson Skåne tillsammans med Lunds universitet och Studieförbundet Vuxenskolan för att informera om sjukdomen.

Parkinson kan se väldigt olika ut från en person till en annan och symptomen är skiftande. Temat för onsdagens träff var ”Ökat välbefinnande” och föredragshållarna berättade bland annat om hur den som har Parkinson kan, med hjälp av åtgärder, öka sitt välbefinnande. Ämnen som trötthet, kommunikationsproblem och medicinering lyftes fram.

- Dagen fyller en funktion i att informera om sjukdomen. Många har väldiga problem med till exempel skakningar, sina leder och att gå. Dagen fokuserar på hur man som drabbad kan göra för att må bättre. Det handlar också om att man får träffa likasinnade, säger Thomas Winberg, kassör och projektansvarig på Parkinson Skåne.

Träffen anordnades på Scandic Star Hotel i Lund och ungefär 325 personer deltog på onsdagen. Dagen finansieras av Sparbanksstiftelsen Finn, Region Skåne och Lunds universitet. Även tidigare år har Sparbanksstiftelsen Finn stöttat dagen finansiellt.

Sparbanken Skåne ägs till största delen av tre skånska sparbanksstiftelser. De tar hand om vinstutdelning från bankrörelsen och ser till att pengar kommer till nytta för samhället.

Stäng Skriv ut