Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse på webben. Genom att besöka vår webbplats accepterar du vårt användande av kakor.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Nya sedlar och mynt

Nya sedlar och mynt
2015-07-29

Riksbanken genomför det största sedel- och myntutbytet i Sveriges historia. 

Under en period kommer både de nuvarande och de nya sedlarna och mynten att finnas i samhället samtidigt. De nuvarande sedlarna och mynten blir så småningom ogiltiga (utom 10-kronan som inte byts ut). Mer information, se nedan.

Nya sedlar och mynt

Den 3 oktober 2016 introduceras nya 100- och 500-kronorssedlar samt 1-, 2- och 5-kronor.

1-, 2- och 5-kronorsmynt

Mynten är giltiga till den 30 juni 2017 och du kan sätta in dem på bankkonto fram till den 31 augusti 2017. Men passa på att använda dina mynt redan nu. Det kan finnas begränsningar för bank och handel att ta emot mynt så var ute i god tid!

100- och 500-kronorssedlar

Sedlarna är giltiga till den 30 juni 2017. Sista dagen för att sätta in dem på bankkonto är den 30 juni 2018.

Ogiltiga 20-, 50- och 1000-kronorssedlar

Sedlarna var giltiga till den 30 juni 2016 och du kunde sätta in dem på bankkonto fram till den 31 augusti 2016. Har du fortfarande sedlar kvar ska du lösa in dem via Riksbanken.
Läs mer här

För dig som företagskund med serviceboxavtal

Tänk på att inte ta emot de sedlar och mynt som blir ogiltiga från och med den 1 juli 2017. Deponera ogiltiga sedlar och mynt i serviceboxen så snart som möjligt. Vår rekommendation är att deponera senast den 7 juli 2017 för att vara säkra på att de blir uppräknade utan någon avvikelse.

Därför måste banken ställa frågor

När du vill sätta in pengar på banken eller göra någon annan transaktion måste du vara beredd på att svara på frågor om varifrån pengarna kommer och visa en giltig id-handling. I vissa fall kan banken även behöva se avtal, kvitton, fakturor eller andra handlingar som visar hur du har fått pengarna. Det har att göra med penningtvättslagen, som innebär att bland annat banker är skyldiga att ta reda på varifrån pengarna kommer.Den här kontrollen måste göras även om det inte finns någon misstanke om brott.

Syftet med penningtvättslagen är att förhindra att banker och andra finansiella företag utnyttjas för penningtvätt, det vill säga att pengar från brottslig verksamhet förvandlas till pengar som kan sättas in på bankkonto och användas. Reglerna gäller för alla finansiella företag inom EU. Även Riksbanken följer lagen om penningtvätt.

Mer information

För att underlätta sedelbytet har Riksbanken bland annat tagit fram en app och en informationsfilm. Läs mer på Riksbankens hemsida.

myntkartan.se

Hitta närmaste plats för myntinlämning. Efter den 30 juni 2017 blir de äldre 1-kronorna och 5-kronorna ogiltiga. Det gäller även de gamla 2-kronorna.

Stäng Skriv ut