Hoppa till textinnehållet

Hej, vi hjälper dig gärna!

Välkommen att skriva din fråga nedan för att snabbt få svar på vanliga frågor. 

Ställ din fråga här

Elever tittar på rök på Vattenhallen.

En dag på Vattenhallen Science Center

Skånska åttondeklassare får möjlighet till en upplevelse utöver det vanliga när Sparbanken Skåne i samarbete med sina ägarstiftelser bjuder in till en vetenskapsdag på Vattenhallen Science Center i Lund. Boka in en eller flera klasser för ett besök.

 • Två olika teman gäller för hösten:

  Life Science – tyngdpunkt på kroppens mysterier. Eleverna kan bland annat mäta sitt blodtryck, prova på titthålskirurgi och åka genom tomografen för att se hur kroppen ser ut inuti. De får också en interaktiv resa genom matsmältningssystemet samt en inblick i hur forskningsanläggningarna ESS och Max IV fungerar.

  Robotprogrammering – kretsar kring robotar och styrsystem. Eleverna får göra egna konstruktioner och lära sig programmera i mikrokontrollern Arduino. Dessutom blir det turnering på den digitala klätterväggen.

  I båda sessioner ingår även en lustfylld resa ut i världsrymden i Vattenhallens eget planetarium.

 • Erbjudandet är kostnadsfritt och riktar sig till elever i årskurs 8 i Eslöv, Hässleholm, Hörby, Höör, Kristianstad, Kävlinge, Lund, Osby, Simrishamn, Sjöbo, Staffanstorp, Svalöv, Tomelilla, Ystad och Östra Göinge. Transport till Lund och guider på plats kostar inte något för deltagande skolor.

 • Vi meddelar här när vi tar upp intresseanmälningar. Det finns en anmälningsperiod på hösten och en på våren. Håll utkik!
  När du skickat in din intresseanmälan får du ett mail av samordnaren med ytterligare information vad som gäller ert besök. Bokningen är giltig först när du läst igenom denna och bekräftat via mail till att uppgifterna stämmer.

 • Varje besök varar 2,5 timme och innehåller flera praktiska laborationer. Vi kör ett förmiddags- och ett eftermiddagspass. Mellan 12-12.30 finns möjlighet att äta medhavd lunch i lokalerna. Vi bjuder på en frukt.

  Bussarna är försedda med säkerhetsbälten.
  Lärarens tillsynsansvar gäller under hela utflykten.
  Det händer att vi filmar och fotograferar under besöket i Vattenhallen. Det är därför viktigt att veta om vi har föräldrars tillåtelse att publicera bilder av eleverna på webb och i media.

 • Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta, Sparbanksstiftelsen Finn och Sparbanksstiftelsen 1826 hyr Vattenhallen exklusivt för högstadieskolorna i bankens verksamhetsområde under utvalda tisdagar, onsdagar och torsdagar, från oktober till december.

  Två parallella sessioner körs samtidigt, en på varje tema. Det gäller både för- och eftermiddag. Vid din anmälan kan du ange vilket tema ni önskar i första hand.


  Förmiddagsgrupper:
  Bussen hämtar upp på skolan på morgonen för transport till Vattenhallen Science Center i Lund. Respektive klass får en guide som möter upp vid Vattenhallen och som därefter lotsar klassen genom spännande aktiviteter, inklusive filmvisning i Planetariet (antalet platser begränsat till 30). Lunch intas på anvisad plats i lokalen kl 12-12.30, om så meddelats. Tänk på att ni själva tar med mat och dryck. Besöket avslutas vid 12-tiden vilket innebär att ni bör vara tillbaka på skolan senast kl 14.


  Eftermiddagsgrupper:
  Bussen hämtar upp på skolan för transport till Vattenhallen Science Center. Respektive klass får en guide som möter upp vid Vattenhallen och som anvisar plats för att inta lunch kl 12-12.30, om så meddelats. Tänk på att själva ta med mat och dryck. Efter lunch lotsar er guide klassen genom spännande aktiviteter, inklusive filmvisning i Planetariet (antalet platser begränsat till 30). Besöket avslutas vid 15-tiden vilket innebär att ni bör vara tillbaka på skolan senast kl 16.30.

 • Vi tar emot fyra klasser per dag, två på förmiddagen och två på eftermiddagen. För att underlätta planeringen och samordna busstransporten är vi tacksamma om skolor med mer än en intresserad klass koordinerar anmälan och anger det i Övrigt-fältet i din intresseanmälan.
  Var noga med att ange antal elever och lärare i din intresseanmälan.

 • För mer information kring projektet: Maria Wallinius, Verkställande tjänsteman på Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta, 0722-06 65 27.


  För praktisk information om innehållet: Stefan Zamudio, 0709-20 79 49, eller Rolf Niemann, 0705-83 04 43, på Vattenhallen Science Center.


  För information om din bokning och bussar: Samordnare Lars Ström, 0708-69 05 53.

 • En dag på Vattenhallen är ett projekt som Sparbanken Skåne med ägarstiftelser står bakom. Sparbanken Skåne stödjer föreningsliv, kultur och samhällsutveckling runt om i Skåne. Banken ägs till största delen av tre lokala Sparbanksstiftelser. Dessa tar även hand om vinstutdelning från banken och ser till att pengarna kommer samhället till godo. Med skolprojekten för elever i bankens verksamhetsområde vill vi uppmuntra och lyfta barn och ungdomar i Skåne. Deltagande är kostnadsfritt för skolorna.

Visa färre

Anmälan

Vårens anmälan till Vattenhallen är stängd. Vi meddelar här när vi tar upp anmälningar avseende hösten 2019.