Meny
Våra företagstjänster
Betala och ta betalt
Företagslån och finansiera
Spara och placera
Pension och försäkring
Internetbank, app och BankID
Er verksamhet
Samhällsengagemang

Ekastiga Gård

Ekastiga Gård

– en generationsgård med framtiden i sikte

I takt med att gården förändrats genom åren har behovet av större investeringar vuxit allteftersom. Vi på Sparbanken Skåne kan stolt säga att vi har varit med på resan mot vad Ekastiga gård är idag. Och hur planerna för morgondagen ser ut.

Lantbrukare är ett yrke som alltmer sällan går i arv från generation till generation. I takt med att världen har krympt så har tanken på att följa i sina föräldrars yrkesmässiga fotspår blivit mer och mer avlägsen. Så är dock inte fallet när det kommer till Ekastiga gård strax norr om Höör. Här jobbar nämligen den 14:e generationen Nilssons, Emelie och Daniel tillsammans med sin pappa Jonas och mamma Annette.

 

- Det är lite unikt. Jag vet att det finns någon gård ute i landet de är inne på generation 16-17 men annars är det nog inte så många som slår oss där, berättar Jonas Nilsson, nuvarande ägare av gården.

 

Idag bedrivs flera verksamheter på gården. Dels egen uppfödning av får och nötkreatur men även en gårdsbutik där de säljer kött och skinn från de egna djuren. Och även om gården har förändrats genom åren har relationen med Sparbanken Skåne varit konstant. Just att vi lyckats behålla vår lokala närvaro ser Jonas som den kanske största anledningen till det.

 

- En klassisk storbank hade inte varit något alternativ för mig. Jag värderar den lokala närvaron väldigt högt. Det är så jag jobbar med mina kunder och leverantörer och jag vill att min bank ska ha samma tänk. Det tror jag gäller inte bara oss utan alla landsbygdsföretag där ute egentligen. Vi har inte den kopplingen till staden som många andra företag och då vill man ha någon som förstår hur det faktiskt fungerar där vi lever och verkar.

 

Även om bankrelationen har förändrats och digitaliserats den senaste tiden är vi alltid närvarande vid större förändringar på gården. Både som rådgivare och finansiär.

 

- Sparbanken Skåne har varit med hela tiden när vi gjort investeringar. När granngården skulle säljas 1994 pratade vi med banken direkt för att höra vad de tyckte. De sa att en gård som den här finns ute till försäljning ungefär var tredje generation så det fanns ingen anledning att vänta. Så då köpte jag och min fru Annette den. Även när vi genomförde generationsskiftet på släktgården 2016 var banken med på noterna.

 

Och så har det sett ut igenom åren. När något nytt händer på Ekastiga gård finns vi på Sparbanken Skåne allt som oftast med i bakgrunden. Senaste investeringen var ett utestall och ridhus där dottern kan ha sin verksamhet för inridning och utbildning av hästar.

 

- Vår dotter ville flytta hem verksamheten efter åtta år på lite olika platser i Skåne. Då var banken med i ett tidigt skede och hjälpte oss hitta rätt nivå på investeringen. De vill ju inte att vi bygger något där det inte går att se en framtid. Man måste ha en plan B och en plan C också.

 

Även om den senaste investeringen var gårdens största så har Jonas inga planer på att sluta där. Framtidsplanerna är redan långt gångna.

 

- Biogas är något jag har tänkt på länge, det är intressant. Med den lösningen kan vi dels producera all el som behövs på gården, dessutom kommer vi inte behöva elda alls lika mycket flis för att värma upp den. Det ska vi ha in i framtiden, jag har redan börjat prata med banken om det, avslutar Jonas Nilsson.