Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse på webben. Genom att besöka vår webbplats accepterar du vårt användande av kakor.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S
UtFo äldre kvinna yngre man

35 000 kunder utbildade i digitala tjänster

2017-09-14

Allt fler funktioner i samhället kräver att du har en elektronisk identitet. Tillsammans tar UtbildningsForum i Skåne och Sparbanken Skåne ansvar för den enskilde individens lärande kring digitala tjänster, med anledning av samhällets höga förväntningar.

Alla kunder i Sparbanken Skåne som vill lära sig mer om digitala tjänster - i banken och i samhället i övrigt - har sedan ifjol möjlighet att gå kostnadsfria kurser hos UtbildningsForum i Skåne AB. Över 35 000 personer har redan deltagit och lärt sig om Mobilt BankID, säkerhet på nätet, Internetbanken, Swish och hur du får tillgång till webbaserade funktioner hos exempelvis Skatteverket, Apoteket och Försäkringskassan.

En som deltagit i tre av UtbildningsForums kurser är Eivor Steplin, 71 år, från Kristianstad.

– Utan detta hade jag inte kommit igång och använt exempelvis de nya apparna. Med nyvunnen kunskap har det blivit riktigt roligt! Som deltagare behandlas man med tålamod, förståelse och tolerans i kombination med en stor gnutta humor, säger Eivor Steplin.

Bakom UtbildningsForum står Sparbanken Skånes tre ägarstiftelser - Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta, Sparbanksstiftelsen Finn och Sparbanksstiftelsen 1826. Tillsammans har stiftelserna avsatt över 100 miljoner kronor för att driva UtbildningsForum.

– Digitaliseringen är något som påverkar hela samhället. Förväntan om hur samhällets funktioner och tjänster ska användas riktas mot alla, oavsett förutsättningar. Vi vill göra allt vi kan för att underlätta för bankens kunder i detta pågående teknikskifte, genom att ta bort oron för den tekniska utvecklingen och göra funktioner tillgängliga och roliga att använda. Helt enkelt investera i människor samtidigt som vi bidrar till generell samhällsutveckling, säger Åsa Hallén Andersson, verksamhetschef på UtbildningsForum.

UtbildningsForum i Skåne startades 2016 på initiativ av Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta. Bakgrunden är den snabba digitaliseringen i samhället, som påverkar ung som gammal. Kurserna vänder sig till såväl privatpersoner som småföretagare och föreningar. De bedrivs som studiecirklar, i huvudsak i Sparbanken Skånes lokaler, alltid på en ort nära kunden. Ämnen som berörs är digital säkerhet, Mobilt BankID, Internetbanken, Mobilbanken, bankkort och Swish. Just Mobilt BankID är på många sätt den nyckel som låser upp andra digitala servicefunktioner i samhället. 

Läs mer om UtbildningsForum här

Stäng Skriv ut