Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse på webben. Genom att besöka vår webbplats accepterar du vårt användande av kakor.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

En dag i ekens magiska värld

När barnen träder in genom den magiska portalen vaknar ekens magiska värld till liv. Bland uråldriga ekar möter tusentals andreklassare ekens vänner i ett nytt unikt projekt.

Det är Sparbanken Skåne med ägarstiftelser som i samarbete med Stiftelsen Skånska Landskap bjuder in elever i årskurs 2 från femton kommuner till en fantasifull och upplevelserik dag i naturen. Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta, Sparbanksstiftelsen Finn och Sparbanksstiftelsen 1826 finansierar projektet och platsen är Fulltoftas skogar.

− Genom projektet fortsätter vi sparbanksstiftelsens tradition att förverkliga upplevelserika dagar med fokus på naturpedagogik för elever i grundskolan. Responsen från elever och lärare har varit oerhört positiv och förhoppningen är att dagen ger inspiration att jobba vidare med eken hemma i klassrummet, säger Maria Wallinius, Marknadschef på Sparbanken Skåne.

En dag i ekens magiska värld är ett unikt projekt som förenar utomhuspedagogiskt innehåll med en konstnärlig upplevelse. Eleverna får en ingång i naturen med hjälp av en fantasifull berättelse, som gestaltas av både skådespelare och utomhuspedagoger.

Eleverna får kunskap om och känsla för alla de djur och växter som lever i, av och runt eken. De blir engagerade i uppdrag och utmaningar, där de utforskar flera hundra år gamla ekar. Naturvetenskap, biologi och historia med inblick i myter och folktro är ämnen som utforskas. Lärandet är direkt kopplat till Lgr11. Eleverna är också med och skapar nytt liv när varje klass planterar sin egen ek i skogen. I det som tidigare var ett kalhygge växer nu barnens ekskog upp, med hundratals nya plantor.

− I Ekens magiska värld bildar ett flertal små berättelser en röd tråd som hjälper barnen att befästa sin kunskap. Berättelserna och hela scenografin har vuxit fram i mötet mellan pedagoger, en konstnärlig ledare och professionella skådespelare, säger Åsa Johansson, utomhuspedagogisk verksamhetschef på Stiftelsen Skånska Landskap.

Se bilder från Ekens magiska värld

Fakta

  • En dag i ekens magiska värld riktar sig till elever i årskurs 2 i Sparbanken Skånes verksamhetsområde, dvs Eslöv, Hässlehom, Hörby, Höör, Kristianstad, Kävlinge, Lund, Osby, Simrishamn, Sjöbo, Staffanstorp, Svalöv, Tomelilla, Ystad och Östra Göinge kommun.
  • Dagen är kostnadsfri för skolorna. Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta, Sparbanksstiftelsen Finn och Sparbanksstiftelsen 1826 finansierar projektet.
  • Stiftelsen Skånska Landskap har specialdesignat projektet för Sparbanken Skåne med ägarstiftelser.

Kontakt
Helen Johansson
Sparbanken Skåne
helen.johansson@sparbankenskane.se

Åsa Johansson
Stiftelsen Skånska Landskap
asa.j.johansson@skane.se

Stäng Skriv ut