Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse på webben. Genom att besöka vår webbplats accepterar du vårt användande av kakor.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Schysst på nätet

Barn i soffa

Var tredje tjej och kille mellan 10-16 år har utsatts för någon form av kränkning på nätet under senaste året. Det är ett allvarligt samhällsproblem och Sparbanken Skånes ägarstiftelser ger nu mellanstadieskolor möjlighet att utan kostnad genomföra Stiftelsen Friends utbildningspaket Schysst på nätet.

Den digitala världen har gett oss helt nya möjligheter att kommunicera, söka information och utbyta åsikter. Samtidigt har vi en del kvar att lära vad gäller etikett och uppförande på internet.

Tyvärr är det alltför vanligt att barn och unga drabbas av mobbning i exempelvis sociala medier. Organisationen Friends jobbar med att bekämpa mobbning och diskriminering – och har tagit fram ett speciellt paket mot just nätmobbning.

Mellanstadieskolor i Sparbanken Skånes verksamhetsområde – Eslöv, Hässleholm, Hörby, Höör, Kristianstad, Kävlinge, Lund, Osby, Simrishamn, Sjöbo, Staffanstorp, Svalöv, Tomelilla, Ystad och Östra Göinge – kan nu utan kostnad genomföra utbildningspaketet Schysst på nätet från Friends. Sparbanksstiftelsen Finn, Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta och Sparbanksstiftelsen 1826 står för finansieringen.

Paketet riktar sig till hela skolans elever, personal och vårdnadshavare. Ingår gör praktiska verktyg och kunskap om hur man förebygger kränkningar och bidrar till ett schysstare klimat på nätet.

Personalutbildning (2 h)

Under utbildningens första del erbjuds en teoretisk bakgrund som med utgångspunkt i forskning, skollag och Friends erfarenheter placerar ämnet i ett kunskapssammanhang.

Föräldrakväll (1,5 h)

Under utbildningens andra del får vårdnadshavarna tillsammans arbeta med att skapa ett ramverk för hur de tillsammans med barn och skola kan bidra till ett schysstare klimat på nätet.

Elevföreställningen Gilla mig (30 min)

I föreställningen ”Gilla mig” får vi möta några ungdomar som går på samma skola i en vanlig svensk småstad. Berättelsen handlar om när ett stort bråk bröt ut på nätet mellan eleverna. Syftet med föreställningen är att inspirera elever till att själva reflektera över det sociala livet på nätet. Föreställningen efterföljs av en kort inspirationsföreläsning. Till elevföreställningen finns ett handledningsmaterial att arbeta vidare med tillsammans.

Anmälan

För tillfället är anmälan stängd. Så fort anmälan öppnas meddelar vi det här på webbsidan.

Vem står bakom projektet?

Vem står bakom projektet?

Schysst på nätet är ett utbildningspaket från den icke-vinstdrivande Stiftelsen Friends. Sparbanken Skånes ägarstiftelser gör det nu möjligt för mellanstadieskolor i bankens verksamhetsområde att genomföra paketet utan kostnad.
För mer information om Schysst på nätet, kontakta Erik Thordin på Friends, 070-725 54 18.

Stäng Skriv ut