Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Räntor, priser och kurser
Händelser i livet
Samhällsengagemang

Bostadsköp i 6 steg

Three women having lunch and looking at a smart phone.

Att köpa bostad är för de flesta en stor sak – och gör du det för första gången kan det kännas svårt att veta i vilken ände man ska börja. Därför har vi satt ihop en steg-för-steg-guide som hjälper dig att få koll på hur ett köp går till, från början till slut.

 1. Skaffa lånelöfte

  Att köpa bostad är för de flesta en stor sak – och gör du det för första gången kan det kännas svårt att veta i vilken ände man ska börja. Därför har vi satt ihop en steg-för-steg-guide som hjälper dig att få koll på hur ett köp går till, från början till slut. 

  Räkna på ditt boende här

  Ansök om lånelöfte

 2. Hitta din bostad – och buda

  Med ett lånelöfte kan du börja se dig omkring efter drömbostaden. Ett tips är att ha en önskelista med saker du verkligen inte vill tumma på och ha lite is i magen ifall du inte hittar rätt direkt. Det är lätt att bli ivrig! Gå på visningar för att få något att jämföra med och skaffa lika bra koll på vad du inte vill ha som vad du vill ha.

  När du köper bostadsrätt är det viktigt att läsa på. Titta igenom föreningens ekonomi: är den stabil, är stora renoveringar och investeringar inplanerade som kan förändra månadsavgiften och så vidare. Räkna också på vad din månadskostnad kommer bli så att du får en rimlig ekonomi även efter köpet.

  Om du ska köpa ett hus är det istället viktigt att i din kalkyl även ta höjd för du kan behöva ta ut pantbrev. Avgiften för det är 2 procent av pantbrevsbeloppet. För att registrera dig som ägare till huset ska du söka lagfart och för det betala 1,5 procent av köpeskillingen.

  Verkar allt okej med bostaden är det bara att börja buda! Håll koll på vad bostäder i området brukar gå för så du inte betalar ett överpris. Det kan vara smart att från början bestämma dig för hur långt du är villig att gå.

  Undvik fällorna när det är dags att köpa bostad

 3. Kontakta banken

  Har du vunnit en budgivning? Grattis! Då är det dags att kontakta banken för att söka lån för bostaden. Köper du hus hjälper banken dig att räkna ut kostnader för lagfart och pantbrev.

 4. Undersök bostaden

  Den här biten oroar många förstagångsköpare – att kostsamma fel ska dyka upp när man har köpt. Som köpare har du undersökningsplikt, det innebär att du själv måste undersöka och hitta eventuella fel. Dolda fel är fel som ligger utanför vad som är rimligt att hitta och mot dem är du skyddad i två år efter köpet.
  En grundlig undersökning innan du köper görs bäst av en professionell besiktningsman. Din mäklare kan hjälpa dig att hitta rätt.

 5. Skriv kontrakt

  När du och säljaren är överens om priset skriver ni ett köpekontrakt hos mäklaren. Köpekontraktet ska bland annat innehålla uppgifter om köpeskilling (priset för bostaden), handpenning och tillträdesdatum. Nu ska du även betala handpenningen, den är oftast 10 procent av bostadens pris. Hos oss kan du teckna ett handpenningslån som du löser när du får tillträde till bostaden, senast efter sex månader.

  Handpenningslånet - för dig som med kort varsel ska betala handpenning för din blivande bostad

 6. Tillträde

  På tillträdesdagen träffas du och säljaren igen. Om du köper hus undertecknas köpebrevet, dina lån betalas ut och eventuellt handpenningslån löses samtidigt som banken även ser till att säljarens eventuella lån blir lösta.

  När du har köpt din bostad kan vi hjälpa dig att se över din ekonomi och hur du kan göra för att få en tryggare vardag:

  Boendekollen är en rådgivningstjänst där du får överblick över hela din boendeekonomi och vardag. Vi går bland annat igenom:

  • Lån: både bolån och privatlån, till exempel antal lån, ränta, räntebindningstid samt amortering
  • Försäkringar: hemförsäkring och personförsäkring
  • Sparande av olika slag, för dig och barnen
  • Juridiska tjänster som giftermål, skilsmässor, dödsfall