- Se det nya året som en bra tid att ta kommandot igen. Se över förra årets budget om du har någon och uppdatera den. Det har hänt en del med alla prishöjningar. Har du ingen budget alls är det ett ypperligt tillfälle att göra en. Med en budget skapar du kontroll och kan stämma av din ekonomi löpande, säger Anders Hansson, privatekonom på Sparbanken Skåne.

För att verkligen ta kontroll är ett tips att spara alla kvitton under en månad.

- Om du verkligen sparar alla kvitton, alltså även kvitton för de små utgifterna, blir det ofta tydligt hur mindre summor tillsammans kan bli något helt annat i slutet av en månad. Lunch på stan eller kaffe på väg till jobbet. Det är ofta precis de utgifterna du kan spara in på, säger Anders Hansson.

Ett klassiskt tips är ju att ta med matlåda till jobbet istället för att köpa lunch. Kanske blir det roligare att prata ihop sig med kollegor och göra sällskap i köket?

Ytterligare sätt att boosta privatekonomin är att se över abonnemang och försäkringar. Ibland rullar de på utan att du egentligen vet hur många de är eller vad de kostar.

- Kan försäkringarna samlas på ett och samma ställe och på det sättet generera rabatter? Det är också lätt att glömma att säga upp prenumerationer när den där gratismånaden löpt ut. Gå igenom ditt konto och se vilka kostnader du tycker är okej och vilka som inte längre är nödvändiga, säger Anders Hansson.

Att kika framåt är inte heller fel - sätt upp mål med privatekonomin för det nya året.

- Att kunna nå ett mål som i sin tur leder till något du kanske längtat efter brukar kännas rätt bra! Se över ditt sparande då omvärlden och din egen situation förändras. Är ditt pensionssparande fortfarande optimalt. Gå gärna igenom pensionssparandet med din bankkontakt så att du inte riskerar att missa något, säger Anders Hansson.

Kom igång med ditt sparande.