Är du i 40-årsåldern är det en bra tid att skaffa dig lite djupare koll på din pension. Har du ännu inte börjat spara är det hög tid att komma igång nu.

Gör en ”reality check”

En bra ”reality check” är att gå in på minpension.se för att se vad du kan komma att räkna med för inkomst som pensionär. Stämmer det inte överens med hur du skulle önska att du kunde leva som pensionär kan du gå in på sparbankenskane.se/pension och se hur mycket du behöver spara utifrån vad du vill leva på. De flesta svenskar får räkna med att leva på runt 70 procent av sin inkomst som pensionär.* Kommer det att funka för dig? Bra! Om inte, är det läge att börja anpassa sparandet.

Jämställda pensioner

När man bildar familj behöver man också tänka till kring pensionen. Under småbarnsår är det vanligt att en av föräldrarna jobbar deltid och eftersom pensionen grundas på inkomsten under hela arbetslivet kommer det att påverka pensionen**. Delar man inte ansvar för hem och familj lika behöver man se till så att den som till exempel fortsätter jobba heltid kompenserar den som eventuellt jobbar deltid ekonomiskt. Inte bara för den löpande lönen varje månad utan också för den lägre avsättning till pension som sker till följd av det. Man kan till exempel föra över pensionsrätter eller spara till pension i den andras namn. På så sätt ökar man förutsättningarna för en hållbar ekonomi genom hela livet för båda två.

Tjänstepension och löneväxling

I det här stadiet av ditt liv har du förhoppningsvis koll på det där med tjänstepension. Även om många inte tänker på det, är det den viktigaste löneförmånen. Så se till att din arbetsgivare erbjuder tjänstepension. Om inte, försök få din arbetsgivare att göra det, eller förhandla om att bli kompenserad på annat sätt och sätt upp ett eget sparande på motsvarande belopp. Avsättningen till tjänstepension är 1 350 kronor per månad om man har en lön på 30 000 kronor. Med en lön på 50 000 kronor är avsättningen knappt 3 200 kronor per månad.***  

Kanske har du också i det här stadiet av din karriär kommit upp i lön. Tjänar du mer än 50 000 kronor per månad kan det vara en bra idé att löneväxla, det vill säga att låta din arbetsgivare sätta av mer i pension i utbyte mot mindre lön. Avsättningen dras från bruttolönen, vilket innebär lägre skatt för arbetstagaren men även för arbetsgivaren, som i stället kan skjuta till lite extra i sparande till arbetstagaren.

Val av sparande och arbetad tid

Det är fortfarande många år kvar till din pension och du kan ta risk i ditt pensionssparande och placera det i aktier eller fonder där du har möjlighet att få högre avkastning.**** Högre avkastning innebär som oftast högre risk, men eftersom det är lång tid kvar tills du ska ta ut dina pengar kan du växla ned risken över tid. Sprid gärna ditt sparande, och lägg det i några olika fonder med olika inriktning. Tänk också på avgiften om du placerar ditt pensionssparande i till exempel fonder, de spelar roll i längden.

En annan sak att ha i åtanke är att varje arbetat år påverkar pensionen. Gör du ett avbrott från att arbeta, eller arbetar deltid under en längre period, får du lite förenklat räkna med att jobba ikapp motsvarande tid du inte jobbar för att få motsvarande i pension.