I 50-årsåldern är pensionen inte längre något diffust i den oändligt avlägsna framtiden utan börjar framstå som allt tydligare i konturerna. Har du ännu inte börjat spara är det mer än dags att börja nu. Och är du redan igång, kanske kan du öka på ditt sparande? Kanske har barnen flyttat hemifrån eller du på annat sätt har fått bättre ekonomi?

Ta tjuren vid hornen direkt och börja med att gå in på minpension.se för att se vad du kan komma att räkna med för inkomst som pensionär. De flesta svenskar kan räkna med att få omkring 70 procent av sin slutlön som pensionär.* Om det funkar för dig – bra! Om inte, är det läge att börja anpassa sparandet. På sparbankenskane.se/pension kan du se hur mycket du behöver spara utifrån vad du önskar leva på.

Från 2023 höjs pensionsåldern och kommer fortsätta höjas successivt. Med ett sparande kan du också skapa en flexibilitet kring hur och när du vill gå i pension.

Tjänstepension och löneväxling

I det här stadiet av ditt liv har du förhoppningsvis koll på det där med tjänstepension. Fast Även om många inte tänker på det är det den viktigaste löneförmånen. Se till att din arbetsgivare erbjuder tjänstepension. Om inte, försök få din arbetsgivare att göra det, eller förhandla om att bli kompenserad på annat sätt och sätt upp ett eget sparande på motsvarande belopp. Avsättningen till tjänstepension är 1 350 kronor per månad om man har en lön på 30 000 kronor. Med en lön på 50 000 kronor är avsättningen knappt 3 200 kronor per månad.** 

Kanske har du också i det här stadiet av din karriär kommit upp i lön. Tjänar du mer än 50 000 kronor per månad kan ett alternativ vara att löneväxla, det vill säga att låta din arbetsgivare sätta av mer i pension i utbyte mot mindre lön. Avsättningen dras från bruttolönen, vilket innebär lägre skatt för arbetstagaren men även för arbetsgivaren, som i stället kan skjuta till lite extra i sparande till arbetstagaren.

Val av sparande och arbetad tid

Är du i början av dina 50-år är det fortfarande tid kvar till din pension, och aktier och fonder, där du har möjlighet att få högre avkastning, kan vara ett alternativ.*** Högre avkastning innebär dock som oftast högre risk, och när du börjar du närma dig pensionsåldern, se över fördelningen mellan aktier och räntebärande värdepapper i dina placeringar och fundera på om du ska minska andelen aktier när du närmar dig att ta ut dina pensionspengar, så att du inte riskerar att värdet minskar just när pengarna ska tas ut.

Och kom ihåg att varje arbetat år påverkar pensionen. Gör du ett avbrott från att arbeta, eller arbetar deltid under en längre period, får du lägre pension. Jobbar du ett eller ett par år längre får du en högre pension.