Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Räntor, priser och kurser
Händelser i livet
Samhällsengagemang

Så kommer du igång med ett sparande

En man och en kvinna sitter vid en dator och ler mot varandra

Att ha pengar om diskmaskinen går sönder, få mer pengar över som pensionär och kunna åka på drömresan med familjen. Det finns många anledningar att spara pengar. Här är en guide för hur du kommer igång.

Hur mycket ska man egentligen spara? Enligt Madelén Falkenhäll, analytiker på Swedbank, är det en bra tumregel att spara ungefär 10 procent av sin lön efter skatt.

– Först och främst ska man spara ihop till en buffert. Vi brukar rekommendera en buffert på två månadslöner. Bor du i en villa kan du behöva en större buffert och bor du i en hyreslägenhet en lite mindre buffert, säger Madelén Falkenhäll.

Bufferten är pengar som ska fungera som ett ekonomiskt skydd – så att du slipper betala diskmaskinen på avbetalning eller ta ett dyrt snabblån för att laga tänderna.

Är bufferten på plats kan du dela upp ditt vidare sparande i två lådor – det långsiktiga sparandet och målsparandet.

Långsiktigt sparande har en lång tidshorisont. Det här sparandet mognar över lång tid, och kanske tas ut när det är dags att gå i pension. Eftersom det är långsiktigt kan du välja en sparform med högre risk istället för att ha pengarna på ett sparkonto.

– När det börjar dra ihop sig till pension kan du växla ner risken så att du inte blir drabbad av en börskrasch precis när du tänkt börja använda pengarna.

Målsparandet är nog det vi mest tänker på när vi pratar om sparande. Det är sparande med tydliga mål, som drömresor och roliga inköp.

– Har man allt på plats, med buffert och långsiktigt sparande, är det inte fel att också ha lite roligt för pengarna. Om man har barn hemma kan familjen spara tillsammans till den där resan så lär man ut goda vanor och resan blir ännu roligare. Eller så kanske man sparar tillsammans med en vän, säger Madelén Falkenhäll.

Tre tips för sparandet

  1. Det ger absolut störst effekt på ditt sparande i ett långsiktigt perspektiv. En stor anledning till det är underverket ”ränta på ränta” som ser till att dina pengar växer rejält över tid.

    – Är man 20 år kan det vara svårt att ha det ekonomiska utrymmet eller tänka så långsiktigt. Men börja i liten skala med någon 100-lapp i månaden som du sedan kan öka allt eftersom din ekonomi förbättras.

  2. Det behöver inte ta mer än ett par minuter för att ställa in en automatisk överföring från lönekontot till olika sparformer. Fördelarna är flera. Bland annat behöver du inte tänka på att spara. Sparar du månadsvis i fonder sprider du också ut riskerna, eftersom du både köper i både uppgångar och nedgångar.

    – Att vänta till slutet av månaden och spara det som blir ”över” brukar resultera i ett magert resultat.

  3. Lova dig själv att spara en del av varje löneförhöjning du får i framtiden. Det är en bekväm metod jämfört med att behöva prioritera om i dina vanliga utgifter.