Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Räntor, priser och kurser
Händelser i livet
Samhällsengagemang

Tips för en smartare sommar

Att tjäna pengar under sommarlovet när du är ung och kanske studerar kan ge ett bra tillskott i kassan. Men alldeles oavsett om du har ett jobb eller inte är det viktigt att planera sommarens ekonomi så att förväntningarna på semestern stämmer överens med möjligheterna i plånboken. Vi har listat några tips för en smartare sommar.

Young adults laughing at something on a mobile
 1. Sommarjobbet

  Sommaren är ett ypperligt tillfälle att försöka få in extrapengar genom ett sommarjobb. Det är också en möjlighet att tänka långsiktigt det vill säga, gör du ett bra jobb finns det kanske chans till extrajobb även när sommaren är slut? Tänk på att frågan är fri!

 2. Hur mycket får du tjäna?

  Bra att känna till! Det finns en gräns för hur mycket du får tjäna utan att ditt studiemedel från CSN minskas. Det kallas fribelopp. På csn.se hittar du en tabell över vilket fribelopp som gäller beroende på hur mycket studiemedel du får. Om du bara jobbar delar av året eller har flera olika arbetsgivare kan det vara värt att jämka för att slippa skatta onödigt mycket på lönen. Läs mer om jämkning på skatteverket.se

 3. Budget

  Gör din budget innan sommaren startar och försök att hålla dig till den. Passa även på att sätta av pengar så att du har en buffert att ta av när hösten tar vid. Sommaren är en utmärkt period att träna sin ekonomiska självdisciplin. 

 4. Testa en affärsidé

  Har du inte fått något sommarjobb? Kanske har du en affärsidé du vill testa? Fundera på vad du skulle kunna göra: starta ett enklare sommarkafé, skapa något som folk vill köpa eller utför kanske rent av trädgårdsarbete hos grannarna? Beroende på vad och var du tänker sälja kan du behöva tillstånd. Kolla med Livsmedelsverket, kommunen och markägare vad som gäller.
  Vill du sälja tjänster och inte har ett eget företag kan ett bra alternativ vara att ansluta dig till en frilanstjänst där du kan fakturera utan eget företag. Se alltid upp för att dra på dig jobbiga skulder om din affärsidé inte fungerar så som du hade hoppats.

 5. Spara en del av lönen

  Fundera på vad du ska göra med lönen från sommarjobbet. Ska du spara pengarna till något speciellt? Utgå från din situation och vad du önskar uppnå. Om du sparar pengarna har vi på banken flera tips på hur du kan få pengarna att växa utifrån ditt mål och din sparhorisont. 

 6. Billigare sommar

  Sommarens stora fördel är att det ofta är enklare att hitta på billiga aktiviteter. Vi är mycket utomhus och det krävs inte så mycket för att få riktigt härliga dagar. Att vara på stranden med medhavd matsäck eller upptäcka nya smultronställen på hemmaplan är inte fy skam. Dessutom är det ett ypperligt tillfälle att ta sig runt med cykel eller kollektivtrafik för plånbokens skull.