Två föreningar som fick ta emot hjärtstartare på Alla hjärtans dag var Lödde Vikings och Friskis & Svettis Kävlinge. Båda föreningarna önskade att få en hjärtstartare till Nyvångshallen i Löddeköpinge – utan att de kände till varandras ansökningar. Båda föreningarna får också möjlighet att ta del av en HLR-utbildning för 20 personer.
Friskis & Svettis Kävlinge har ungefär 100 motionärer i Nyvångshallen varje vecka och åldern på motionärerna varierar. Claes-Göran Claesson, funktionär och hallansvarig i föreningen menar att medelåldern är över 50 år.

- Det är väldigt glädjande att vi har fått en hjärtstartare. Som hallansvarig i föreningen började jag se mig omkring om var närmaste hjärtstartare fanns och jag insåg att det inte finns någon riktigt nära på de tider som vi är aktiva, säger Claes-Göran Claesson som tog chansen och ansökte om en hjärtstartare.

Under januari kunde föreningar i Sparbanken Skånes verksamhetsområde (15 skånska kommuner) ansöka om en hjärtstartare. Handbollsföreningen Lödde Vikings har ungefär 200 medlemmar aktiva i Nyvångshallen varje vecka. De såg precis som Friskis & Svettis behovet av en hjärtstartare där och valde att ansöka. Ordförande Morten Husby berättar att efter hjärtstartaren satts upp kommer handbollsföreningen att ha tillgång till hjärtstartare i samtliga hallar som de använder i Löddeköpinge.

- Det är viktigt att både vi som förening och våra ledare kan känna sig trygga i att det finns hjälpmedel om olyckan skulle vara framme. Även om vi först och främst är en ungdomsförening, så besöks vi ofta i samband med matcher av ett stort antal föräldrar och mor- och farföräldrar. Det känns mycket bra att ha en hjärtstartare på plats som kan rädda liv. Att vi även kan utbilda ledare i hantering av en hjärtstartare och HLR är viktigt för oss, säger Morten Husby.

Årligen drabbas 10 000 människor i Sverige av plötsligt hjärtstopp. Närhet till en hjärtstartare kan vara helt avgörande för om personen överlever eller inte.

- Att kunna satsa på hjärtstartare i samarbete med det lokala föreningslivet är verkligen ett sätt att investera i framtiden. Vi är mycket glada att kunna bidra här tillsammans med våra ägarstiftelser. Givetvis hoppas vi att apparaterna inte behöver användas, men om det skulle behövas finns nu några fler hjärtstartare till hands i tränings- och klubblokaler i Skåne, säger bankchef Björn Ovander.

Kalas på sjukhusen

På Alla hjärtans dag passade Sparbanken Skåne tillsammans med ägarstiftelserna också på att lysa upp tillvaron för barn och unga som behandlas på sjukhusen i Skåne genom att ordna kalas med bland annat underhållning och fika i Kristianstad (Barn- och ungdomskliniken), Lund (Barnhjärtcentrum och Barnonkologen) och Ystad (Barn- och ungdomsavdelningen).

- Detta är något väldigt positivt, att barnen kan känna att vi tillsammans också kan ha roligt på sjukhuset. Här bejakar vi barnens friska sida, utan fokus på sjukdom. De får också se att läkarna och personalen här på sjukhuset som de brukar träffa för sin behandling också kan ha lite trevligt, säger Tina Syllfors, specialpedagog på enheten Lekterapi på CSK i Kristianstad.

- Som ägare till Sparbanken Skåne med en bred allmänhet som kundbas känns det naturligtvis bra att satsa på nästa generation. Just idag handlar det om en grupp barn som inte riktigt har en tillvaro som vi andra. De är väl värda lite guldkant i vardagen, säger Katarina Andrén på Sparbanksstiftelsen Finn.

Sparbanken Skåne ägs till största delen av tre lokala sparbanksstiftelser: Sparbanksstiftelsen Finn, Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta och Sparbanksstiftelsen 1826. Dessa säkerställer att viktiga beslut om banken fattas lokalt, och tar också hand om vinstutdelning från banken och ser till att pengarna kommer till nytta i samhället. I slutänden är det alla kunder som med sitt val av bank är med och gör skillnad.