Kristianstad Karateklubb är en av föreningarna som får Föreningsstödet - ett initiativ från Sparbanken Skåne tillsammans med Sparbanksstiftelsen 1826. Klubben har aktiva ungdomar från alla kommunens områden och Christer Persson kan konstatera att det blivit många anpassningar under året för att kunna bedriva träning i pandemitider.

- Karate är en inomhussport som innebär att vi står nära varandra ofta två och två. I våras flyttade vi ut all träning och anpassade kläder och övningar och höll oss till de riktlinjer som fanns. Men nu när årstiden blivit mörkare är det svårare att bedriva utomhusträning och med nya restriktioner har vi ställt om ytterligare. Just nu har vi bara digitala livesända träningspass, berättar Christer Persson.

Under året har hela samhället pressats hårt, så även föreningslivets ekonomi och möjligheter. Därför satsade Sparbanken Skåne och Sparbanksstiftelsen 1826 extra under hösten för ett starkt föreningsliv i nordöstra Skåne genom coronakrisen. Föreningsstödet skapades för föreningar med barn- och ungdomsverksamhet i Hässleholm, Kristianstad, Osby och Östra Göinge kommun och totalt avsatte stiftelsen tio miljoner kronor som föreningarna ansökte om fram till den 27 november. Det hela blir möjligt genom att stiftelsen kan använda vinstutdelning från banken till lokal samhällsnytta.

- Det är viktigt för oss att stödja föreningslivet och de eldsjälar som kämpar i motvind. Vi ser att det i slutänden blir barn och ungas aktiviteter som påverkas och föreningarnas roll är jätteviktig. Vi hoppas stödet kan ge föreningarna ork att fortsätta bedriva verksamhet, säger Östen Gunnarsson, VD på Sparbanksstiftelsen 1826, en av tre stiftelser bakom Sparbanken Skåne.

Kristianstad Ridsällskap har runt 300 medlemmar och ridskolehästar som behöver motioneras. Trots ett prövande år menar föreningen att ridskoleverksamheten kunnat vara igång relativt bra. Däremot har klubben tappat övriga inkomster som exempelvis entréer och startavgifter till olika arrangemang.

- Vi har också begränsat möjligheten för barn och unga att komma till stallet för att bara hänga efter skolan. Flera unga hos oss har det tufft och det är inte alltid att de har någon annanstans att ta vägen efter skolan. Vi har inte kunnat erbjuda den fristaden på samma sätt i år som jag vet är värdefull. Det har blivit ännu tydligare för mig i pandemin att vi har en viktig samhällsfunktion, säger Monica Magnusson, ordförande i föreningen.

Hon betonar att hon tillsammans med föreningens styrelse har försökt fokusera på vad de faktiskt kan göra för sina 300 medlemmar i den nya situationen och accepterat att allt inte blev som det var tänkt. Nya ambitioner finns och ett mål som föreningen har framför sig är att kvalitetssäkra ridskolan.

- Föreningsstödet känns som en fantastisk möjlighet för oss och kan det hjälpa oss på vägen att bli en av få ridskolor i landet som är kvalitetssäkrad är det magiskt, menar hon.

Även karateklubben har utmaningar framöver och Christer Persson menar att tränarna gör allt man kan för att hålla energin uppe när träningen sker digitalt.

- Vi gör allt vi kan men det blir såklart inte samma sak som att ses och extra svårt är det att träna nybörjare. När vi ställer om mycket till digitalt kommer vi behöva ny utrustning för att göra träningarna riktigt bra, säger han.

Sparbanken Skåne ägs till största delen av tre sparbanksstiftelser. I samarbete med stiftelserna kan delar av överskottet från bankrörelsen investeras i samhällsutvecklande insatser.

- Att kunna ge 165 föreningar något extra efter ett år som har varit mycket speciellt och som krävt nya och kreativa idéer hoppas vi kan göra positiv skillnad för framtiden, säger Östen Gunnarsson på Sparbanksstiftelsen 1826. 

Läs mer om Föreningsstödet