Projektet startade under våren 2020 och nattvandringen sker i samarbete med nattvandring.nu i olika delar av kommunen. De föreningar som vill delta anmäler sitt intresse och kan efter genomförd utbildning ge sig ut och nattvandra. Stödet från banken gör att föreningen kan få betalt per vandring.

- Genom åren har vi försökt att få igång nattvandring. Ibland fungerar det ett tag men sen när eldsjälarna försvinner är det kanske ingen ny som tar vid. Eftersom vi inte riktigt fick snurr på det började vi snegla lite på hur andra kommuner som har föreningsdriven nattvandring gör. Det här blev en variant, berättar fältassistent Henrik Sävström på Östra Göinge kommun.

Under våren sökte därför kommunen stöd hos Sparbanken Skåne, genom Sparbanksstiftelsen 1826, och kunde tillsammans med nattvandring.nu dra igång nattvandringen på ett nytt sätt. Genom nattvandring.nu tecknar den lokala föreningen ett avtal för att få utbildning, västar och blir försäkrade.

- Just nu har vi runt 15 föreningar som går i olika delar av kommunen. Den första vandringen hade vi i mars 2020 och sedan dess har vi haft nattvandring i någon by varje helg. Ute i föreningarna skapar det här stödet en otrolig stor skillnad och projektet bidrar till en fantastisk vuxennärvaro i våra byar, berättar Henrik Sävström.

En av föreningarna som nattvandrat flera gånger är Sibbhults IF. Ola Lundström i Sibbhults IF beskriver att det varit lugnt och trevligt i byn när de var ute och för honom var det självklart att ställa upp när frågan kom om föreningen vill nattvandra.

- Det är helt fantastiskt att möjligheten finns. På det här sättet kan nattvandringsverksamheten bedrivas samtidigt som föreningarna får pengar till klubben eller laget genom att göra en nyttig insats för samhället. Det handlar inte bara om att vi får pengar utan också om att vi faktiskt kan ge något tillbaka, säger Ola Lundström.

Sparbanken Skåne använder stora delar av bankens överskott till att investera i projekt och initiativ som gör nytta och ökar livskvalitén för skåningar. Detta sker i samarbete med bankens ägarstiftelser.

- Vi stödjer gärna goda lokala initiativ som skapar ett tryggare samhälle. Det är också en fördel att det är föreningslivet som engagerar sig eftersom det ofta är folk som är kända på orten vilket skapar en bra vi-känsla lokalt, säger Östen Gunnarsson VD på Sparbanksstiftelsen 1826.