- Jag blev jätteglad att jag var en av stipendiaterna. Jag har fått utmärkelser förut men det känns extra fint att få ett erkännande för just ledarskapet. Jag tycker det är kul att se mina juniorer utvecklas och är väldigt glad att kunna ge vidare allt det jag fått från min idrott. Mitt liv hade garanterat sett annorlunda ut utan ultimate Frisbee, säger Elsa Regnéll.

Skånes Idrottsledarstipendier delas ut till 250 idrottsledare i Skåne. Bakom Elsa Regnélls stipendium står Sparbanken Skåne, genom Sparbanksstiftelsen Finn. 7 000 kronor går till idrottsledaren själv och 3 000 kronor till föreningen för vidare utveckling av barn- och ungdomsverksamheten.

Ultimate Frisbee är en lagsport som spelas sju mot sju. Ultimate Frisbee är störst i USA men växer också i Sverige. Sporten skiljer sig en del från många andra lagsporter bland annat eftersom man inte använder domare. Istället bedömer spelarna själva olika situationer. Vid stora mästerskap finns ”advisors” som vägleder men deras beslut är inte enhälliga. Det menar Elsa Regnéll skapar gemenskap inte bara mellan spelare utan också mellan lagen.

- Ultimate Frisbee är en väldigt social sport där man träffar personer från andra lag. Ultimatekulturen handlar mycket om sociala event och inte bara om idrotten, beskriver Elsa Regnéll.

Efter varje match diskuterar båda lagen matchen tillsammans. Sedan bedömer motståndarlaget utifrån vissa kriterier som handlar om bland annat kommunikation, regelkunskap och kroppskontakt. Lagen poängsätts och det lag som får bäst poäng i de olika kriterierna får pris i Spirit of the game.

- Sporten har faktiskt använts i fredsbringande syfte när det anordnats ultimate Frisbee camps för ungdomar på Gaza, berättar hon.

Elsa Regnélls intresse för sporten väcktes under högstadiet då klubben i Lund höll en idrottslektion för eleverna. Hon tyckte sporten verkade kul och när kompisen började träna ville Elsa Regnéll haka på. Nu har hon tränat sedan 2009 och bland annat tävlat i amerikanska mästerskapen. Det beskriver hon som det hittills största som ultimatespelare. Stipendiet menar hon kommer att göra stor nytta för framtiden.

- Det finns jättemycket vi kan göra för juniorerna. I vår sport behövs inte mycket material, vi behöver bara en gräsplätt och en frisbee egentligen. Men däremot kostar det mycket pengar att åka på turneringar. Jag skulle bland annat vilja ta med juniortjejerna på en damturnering med seniorer. Jag skulle vilja ge tjejerna chansen att spela mot de som har mer erfarenhet. Det är väldigt utvecklande att tävla på högre nivåer. Dessutom kanske en del av pengarna kan gå till att arrangera en turnering för skolungdomar i Lund, vilket tidigare varit effektivt för rekrytering, säger hon.

Hur ser du på framtiden?

- Juniorverksamheten växer vilket är jättekul. Vi har haft ett generationshopp men det börjar fyllas på med utövare underifrån nu. Jag är övertygad om att jag kommer att vara engagerad i klubben så länge jag bor i Skåne, men det är omöjligt att säga var jag kommer att få jobb när jag är färdigutbildad. Jag försöker att successivt göra klubben och juniorverksamheten oberoende av mig för säkra klubbens framtid, dels genom att få in nya spelare, dels genom att fördela ledarskapsansvaret.