- Judon har varit en röd tråd genom mitt liv, berättar Alain Mazza som började träna judo som barn i Frankrike där han växte upp.

På 70-talet kom han till Sverige och hade egentligen inte planerat att stanna särskilt länge. Men yrket inom restaurangbranschen gjorde att han blev kvar i Sverige och kunde därmed också fortsätta engagera sig inom judon på fritiden.


Idag är han 70 år och engagerar sig fortfarande flera dagar i veckan. Klubben Österlen Budo erbjuder judoträning för både vuxna och barn och är en klubb som växer för varje år. Alain Mazza menar att intresset för judon i Sjöbo består bland annat tack vare att klubben erbjuder skolungdomar att träna på skoltid varje vecka.

- Judo är en sport som kräver mycket självdisciplin och till skillnad mot andra kampsporter finns där inte så mycket aggressivitet i sporten. Man lär sig ha respekt för varandra. Det är också en sport man kan utöva i hela sitt liv, berättar han.

Han betonar att judo dessutom är en sport som han tycker fungerar bra för ungdomar som har olika typer av svårigheter. Det kan handla om till exempel ADHD, psykiska besvär eller motoriska handikapp.

- Judo går att anpassa väldigt bra efter barnens behov. Jag ser att barnen känner sig uppskattade och man ser resultat hela tiden. De blir ofta gladare och lugnare.

Skånes Idrottsledarstipendier delas ut till 250 idrottsledare i Skåne. Bakom Alain Mazzas stipendium, står Sparbanken Skåne, genom Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta. 7 000 kronor går till idrottsledaren själv och 3 000 kronor till föreningen för vidare utveckling av barn- och ungdomsverksamheten.

Vad är dina tankar kring stipendiet?

- Jag tycker det är jättekul! Vi är många som jobbar ideellt. Det är kul att se att det finns folk som uppskattar oss - det är viktigt. I vår klubb finns där barn som till exempel inte har möjlighet att köpa egen dräkt som nu får låna dräkter. Jag tänker att vi nu, tack vare stipendiet, kanske kan ha möjlighet att köpa dräkter till de barnen, säger Alain Mazza.