- För mig är Österlen Sim som en familjeklubb. Mina morföräldrar var bägge med och grundade klubben på 80-talet. Min morfar var under några år ordförande och mormor var under många år tävlingssekreterare och tävlingsledare. Min morbror, mina mostrar och mamma var också under denna tid aktiva simmare i klubben. När jag själv började träna som 9-åring var mamma under några år tränare och styrelsemedlem. Så det kändes självklart för mig att också engagera mig när föreningen behövde fler tränare, säger Gloria Kowal Johnson.

Hon är 17 år och leder idag flera barngrupper i simning. När klubben sökte nya tränare för två år sedan valde hon att ansöka och fick chansen att gå tränarutbildningar genom Svensk Simsport. Sedan dess har hon tränat diverse barngrupper men har i år också börjat träna en vuxengrupp i crawl. På måndagar lägger Gloria ner flera timmar i Korsavads simhall i Simrishamn då hon tränar tre barngrupper med barn mellan sju och tolv år.

- Jag vet att jag kan ansvara för barn i vatten och att jag är kapabel att träna dem i simning men när klubben visade den tilliten att jag kunde bli tränare var det en riktig självförtroendeboost. När jag känner att barnen blir säkrare i vattnet och ser att jag varit en del av det, då gör det att jag vill fortsätta att vara ledare, förklarar hon.

Gloria tränade simning själv under fyra år men tappade lusten. Idag motionssimmar hon bara och menar att simning är en oerhört bra idrott där risken att skada sig är relativt liten.

- Det händer ibland att jag tänker: hur kan andra känna rädsla i vatten, när samma sak får mig att känna mig så fri? Som tränare känner jag att jag måste hjälpa dem att inte vara rädda längre och lära dem att istället ha respekt för vattnet. Därför går vi också igenom saker som bland annat livräddning och klädsim. Alla ska veta hur man ska agera i vattnet om något händer.

Skånes Idrottsledarstipendier 2019 delas ut för trettonde året i rad. 5 000 kronor går till idrottsledaren själv och 5 000 kronor till föreningen för vidare utveckling av barn- och ungdomsverksamheten.

- När jag fick reda på att jag fått stipendiet trodde jag först att det var ett skämt! Men jag är extremt stolt över mig själv och jag märker att min klubb tror på mig. Att de har tagit sig tid att nominera gör mig nästan lite tårögd. Jag lägger ner några timmar varje vecka för att förbereda inför träningarna för jag vill verkligen se att de barn jag tränar lyckas.

*Sparbanksstiftelserna i Skåne är Sparbanksstiftelsen 1826, Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta, Sparbanksstiftelsen Finn, Sparbanksstiftelsen Skåne och Stiftelsen Gripen.