- Genom stödet som vi får från banken kan vi hålla basketträningar för ordinarie grupper hela sommaren i Hammarhallen. Dessutom erbjuder vi spontanbasket för barn och unga mellan 6 och 18 år som vill vara prova på. Man kan då bara dyka upp och vi kommer självklart ta hänsyn till de restriktioner som råder kring pandemin, berättar Karin Selander, ordförande i KFUM Kristianstad Basket.

Möjligheten att spela basket i Kristianstad på sommarlovet finns från den 20 juni-12 augusti på Österäng, Gamlegården, Centralskolan och Hammars skola.  Just att erbjuda aktiviteterna på sena eftermiddagar eller på kvällar är något som klubben tror kan locka fler att delta. Skulle det bli för många samtidigt kommer föreningen hantera det genom ett biljettsystem på plats.

- På spontanbasketen kommer deltagarna få lära sig grunderna i basket men vi kommer såklart också lyssna in barnens egna önskemål om hur och vad vi ska göra på träningarna, säger hon.

Satsningen görs för att kunna sysselsätta barn och unga på lovet i flera delar av Kristianstad. Karin Selander menar att basket blir allt mer populär och flera av de unga som tränar i klubben idag kommer ursprungligen från länder där basket som sport är betydligt större än vad den är i Sverige. Hon menar att det finns en preventiv tanke med projektet eftersom fler aktiviteter kan göra att unga har lättare att undvika att dras in i destruktiva handlingar. Eftersom spontanträningen dessutom är gratis når initiativet förhoppningsvis även de som annars har det tuffare ekonomiskt.

- Jag tror det är viktigt att känna att det finns en idé och ett syfte att fylla sin tid med. Jag hoppas också att vi kan inspirera fler att spela basket, det kräver egentligen bara en egen boll för att spela på allmänna planer runt om i Kristianstad. 

Sparbanken Skåne använder delar av bankens överskott till att investera i initiativ som gör nytta i det lokala samhället, vilket sker i samarbete med bankens ägarstiftelser. Det är bankens tre ägarstiftelser som förvaltar och fördelar överskottet och stiftelserna investerar varje år i många projekt och initiativ som gör nytta och ökar livskvaliteten för skåningarna.

- På grund av pandemin spenderar förmodligen de allra flesta även denna sommar på hemmaplan. Att då kunna erbjuda kostnadsfria aktiviteter i olika områden i Kristianstad tror vi öppnar upp möjligheten för många att ha något att hitta på. Förhoppningsvis skapar det både glädje och rörelse för fler unga, säger Gunilla Bengtsson, bankchef på Sparbanken Skåne. 

- Vi sökte medel till detta för att kunna hålla igång våra ordinarie träningar på lovet med vår huvudtränare som verkligen är en förebild. Vi kommer dessutom kunna erbjuda sommarjobb till några av våra yngre tränare som dels har breda kontaktnät i sina egna områden, som är på väg in i vuxenlivet och har svårt att få sommarjobb. Att få det här stödet är värdefullt, säger hon.  

Läs mer på KFUMs hemsida