Utanför Kristianstad i Norra Åsum ligger Åsum Ring, en gokartanläggning som håller internationell standard efter flera års upprustning. De senaste 10 åren har anläggningen huserat flera Europa- och världsmästerskap. I början av 2022 tog föreningen nästa kliv för anläggningen när klubben investerade i solceller. 120 solcellspaneler sattes upp på föreningens teknikhus och tillsammans beräknas de generera ungefär 45 000 Kwh/år.

- Stödet från Sparbanken Skåne gjorde att vi kunde göra den här investeringen tidigare än planerat. Vår filosofi i föreningen är att vi ska spara ihop pengar innan vi investerar men genom stödet kunde vi tidigarelägga den här planen, berättar Jörgen Andersson, som är med i klubbens tävlingsorganisation.
Föreningen har ungefär 400 medlemmar och förare i åldern 7 till 70 år. När klubben började arrangera de större mästerskapen växte också frustrationen över den höga elräkningen som samtidigt sköt i höjden. Eftersom eventen alltid skedde dagtid på sommarhalvåret, blev beslutet om just solel naturligt.

- På våra stora event har vi tusentals besökare, fyra restauranger igång och tält som behöver kylas ner, det drar mycket el. Nu har vi kraft från solcellerna in och gratis el som vi kan sälja till de som deltar på vårt event. Det här gör att vi kan köra stora arrangemang med grön energi.

Jörgen Andersson arbetar till vardags med el, värme och ventilationssystem vilket gjorde investeringsbesluten något enklare. Han menar att utvecklingen idag har kommit så långt att man idag ofta kan välja lösningar som är både mer hållbara och ekonomiska, något som är viktigt för Kartingklubben. Jörgens råd till andra föreningar är att ta hjälp av experter om man inte själv har kunskapen kring energilösningar. Allt för att föreningen ska få det som de betalar för.

- När det gäller vår sport är Sverige först i världen med nationellt mästerskap för eldrivna gokartbilar. Men anläggningarna runt om i landet klarar än så länge inte detta utan provisorisk kraftförsörjning. Vår anläggning är just nu ensam om att redan vara rustad för tävlingar med eldrivna bilar utan att behöva använda exempelvis dieseldrivna reservkraftverk, dessutom kan vi göra det soldrivet. Inom fem år tror jag att vi kör alla mästerskap med eldrivna bilar, allt går ju mot eldrivet och rallycrossen är redan där. Och vi har fler tak att fylla med solceller så det här är bara första steget för oss, säger Jörgen Andersson.

Hösten 2022 lanserar Sparbanken Skåne Energiklivet, ett stöd till föreningar som vill ställa om till en mer hållbar energilösning. Läs mer om Sparbanken Skånes Energikliv här.