Edvin är en av de andraklassare i Skåne som fått chansen att uppleva en dag i lantbrukets tecken och dessutom fått utforska den skånska vildmarken på Skånes Djurpark i Höör. Under dagen får eleverna på ett lekfullt sätt öka kunskapen om livet på bondgården och lära sig om matens kretslopp. Barnen får bland annat vara med och bygga insektshotell och lär känna våra vilda grannar i skogen.

- Jag har lärt mig att morötterna behöver näring, maskar och solljus. Och att man bygger bo till insekterna av pinnar, mossa och löv. Man ska respektera djuren så att man inte skrämmer iväg dem, berättar Ebba efter dagen i djurparken.

En dag med gårdens djur riktar sig till elever i årskurs 2 i Sparbanken Skånes verksamhetsområde och är ett samarbete mellan banken, bankens ägarstiftelser och Skånes Djurpark. Deltagande är kostnadsfritt för skolorna.

- Med projektet vill vi bygga goda relationer till djuren och naturen och skapa förståelse för hur kretsloppet på bondgården hänger samman. Barnen får vara med och mata djuren, hjälpa till med vårsådden och inreda insektshotell för att bjuda in gårdens viktiga vilda grannar – pollinerarna, säger Anna Blinkowski, zoologisk chef på Skånes Djurpark.

Genom En dag med gårdens djur vill Sparbanken Skåne med ägarstiftelser kunna skapa möjlighet för fler barn att få uppleva de svenska djuren på nära håll.