Automatiska hjärtstartare, så kallade defibrillatorer, bör användas snarast efter ett hjärtstopp, helst inom tre till fem minuter. Genom att göra HLR kan man rädda livet på 5-7 procent av de som drabbats av hjärtstopp och använder man dessutom en hjärtstartare inom 3 min från påbörjat hjärtstopp är överlevnaden upp till hela 70 procent.

Nu delar Sparbanken Skåne ut 30 hjärtstartare till skånska föreningar i bankens verksamhetsområde* och initiativet som startade 2019 har därmed sammantaget bidragit till drygt 100 fler hjärtstartare i Skåne.

Idag finns hjärtstartare bland annat i räddningsfordon, på företag, träningsanläggningar och på allmänna platser. Genom Sparbanken Skånes initiativ kan ännu fler få tillgång till dem, inte minst på fritiden då många vistas i föreningsmiljöer.

- Vi vill fortsätta att öka kunskapen om var hjärtstartare finns och hur man använder dem. Det är viktigt att de finns på platser där människor samlas och föreningslivet är en självklar samlingspunkt för många efter arbete eller skola. För varje hjärtstartare som placeras ut blir Skåne lite tryggare, säger Helena Björkman, bankchef på Sparbanken Skåne.

Under hösten har skånska föreningar kunnat ansöka om hjärtstartare till sin verksamhet och de föreningar som nu får en hjärtstartare erbjuds även en kompletterande HLR-utbildning för 20 personer. Nytt för i år är att föreningarna kan få ett värmeskåp för att kunna förvara hjärtstartaren utomhus – med syfte att tillgängliggöra den för fler. Några av föreningarna som får hjärtstartare i år är Södra Sandby Tennisklubb, Tormestorps Idrottsförening och Ystads Brukshundsklubb.

- Vi ansökte om en hjärtstartare att sätta utomhus i värmeskåp eftersom vi har mycket utomhusverksamhet och många av våra medlemmar är äldre, vi har till exempel seniorpromenader varje vecka. Dessutom finns vår förening i östra Sandskogen som är ett område där många motionerar och går promenader. Skulle något hända här tar det tid att ta sig till sjukhus snabbt, säger Börje Nilsson på Ystads Brukshundsklubb.

För att snabbt kunna hitta närmaste hjärtstartare sammanställs dessa i Sveriges Hjärtstartarregister (hjartstartarregistret.se). I år delas hjärtstartarna från Sparbanken Skåne ut den 8 december och på sparbankenskane.se/hjarta finns hela listan med föreningar som får hjärtstartare 2022.

* Kommunerna Eslöv, Hässleholm, Hörby, Höör, Kristianstad, Kävlinge, Lund, Osby, Simrishamn, Sjöbo, Staffanstorp, Svalöv, Tomelilla, Ystad och Östra Göinge kommun