Sparbanken Skåne har genom bankens ägarstiftelser möjlighet att investera stora delar av sitt tidigare överskott i projekt och framtidssatsningar i Skåne. Blixtstödet från banken, genom Sparbanksstiftelsen Finn, startade i mars och har syftet att ge kraft till initiativ som underlättar för de som drabbas hårt i spåren av coronaviruset. Fram till den 31 maj har ideella föreningar och organisationer, med goda idéer som kan göra en positiv skillnad för någon annan, kunnat söka Blixtstödet. 

Coronavirusets framfart under 2020 har utmanat samhället på många plan. Blixtstödet har varit ett sätt för banken, tillsammans med krafter i verksamhetsområdet, att stötta drabbade i spåren av coronapandemin.

- De som ansökt har verkligen visat att det finns en stor vilja att hjälpa till och att vi kan göra det tillsammans i kämpiga tider. Vi har sett stor variation på idéer som kunnat bli verklighet genom Blixtstödet. Pandemin drabbar olika grupper i samhället på olika sätt vilket de olika projekten visar, säger Katarina Andrén, VD på Sparbanksstiftelsen Finn.

Ambitionen var att hitta tillräckligt många initiativ för att kunna dela ut ungefär 1 miljon kronor vilket projektet gjort under våren.

Genom Blixtstödet kunde bland annat Lunds kammarsolister arrangera streamade konserter, Unga Smarta Byar i Veberöd tillverka skyddsvisir, Eslövs bollklubb leverera matkassar till äldre, Youngstival i Kristianstad erbjuda gymnasieungdomar utan en trygg hemmiljö en plats att studera på och Skåne Stadsmission kunde hålla generösa öppettider och anpassa verksamheten för utsatta.

Alla beviljade Blixtstöd finns sammanfattade på sparbankenskane.se/blixtstodet

- Vår prioritet under hela våren och även framåt är att på olika sätt hjälpa våra kunder genom krisen. Vi som sparbank har möjlighet att tillsammans med våra stiftelser investera i lokal samhällsutveckling. Det känns bra att kunna vara en del av alla goda krafter som finns i vårt verksamhetsområde och kunna leverera stödet med en snabb beslutsprocess när det behövs som mest, säger Bo Bengtsson, VD i Sparbanken Skåne.