Nya företag och växande företag är en helt avgörande del i landets välfärd. Två tredjedelar av Skånes sysselsättning finns i privat sektor och i näringslivet är det just i mindre och mellanstora företag som jobben skapats senaste åren. Med denna bakgrund instiftar Sparbanken Skåne två nya näringslivspriser som delas ut för första gången på den kommande Framtidsdagen i november.

Närmare 200 nomineringar har inkommit från allmänheten. En namnkunnig jury har vaskat fram tre slutkandidater till respektive utmärkelse inom kategorierna entreprenörskap och intraprenörskap.

- Vi vill hylla eldsjälarna som viger sin tid till att utveckla framgångsrika företag här i Skåne. Extra roligt är det att få lyfta fram personer på intraprenörssidan. Att skapa ny tillväxt i mogna företag kan vara en utmaning. Samtidigt som vi ser en bra grogrund för entreprenörskap i regionen, är det viktigt att också de etablerade företagen kan växa, säger Bo Bengtsson, vd på Sparbanken Skåne och juryns ordförande.

Övriga i juryn bakom näringslivspriserna är Deniz Yildrim, grundare och ägare till Tretton37, Maria Paulsson, vd Grand Hotel i Lund, Nikolas Larsson, entreprenör och tidigare klubbchef för IFK Kristianstad, Hanne Pålsson, vd och grundare av Vevios, samt Fredrika Gullfot, vd och grundare av SimrisAlg.

Och slutkandidaterna är:

Sparbanken Skånes Näringslivspris för Entreprenörskap

Går till en person eller ett företag som har en affärsidé med stor framtidspotential. Företagets vara eller tjänst finns på marknaden idag och har börjat generera försäljning.

 • Godsinlösen Nordic, Staffanstorp, med grundarna Christian Jansson och Patrik Zalewski
  Godsinlösen Nordic (GIAB) startade 2012 med en tjänst som revolutionerat försäkringsbranschen, cirkulär skadereglering. Idéen att ta in och ta tillvara skadat gods utvecklades till en fullskaligt cirkulär affärsmodell där alla inblandande är vinnare. Under senare år har nya tjänster tagits fram inom exempelvis retur/reklamationshantering för e-handel samt konsultverksamhet inom digitalisering och cirkulära affärsmodeller. Ett praktiskt exempel på att hållbarhet och lönsamhet kan gå hand i hand. 
 • Blå Station, Åhus, med vd Johan Lindau och marknadschef Mimi Rickardsson Lindau
  Blå Station har sedan starten 1986 velat påverka, förändra och förbättra design- och möbelindustrin. Med utgångspunkt i Börge Lindaus egna möbelkollektioner fick företaget redan från början ett internationellt genomslag och har därefter lyckats bibehålla och utveckla positionen som ett ungt företag som gör möbler ur ett innovativt perspektiv. 
 • Meca Services, Södra Sandby, med grundare Fanny Meza Chavez
  Meca Services har under kort tid blivit en viktig del av hemvården i Lund. Utgångspunkten är hemvård, hemtjänst och hemsjukvård med ett personligt, tryggt och familjärt bemötande. Fanny Meza Chavez coachar sina anställda för såväl deras personliga utveckling som företagets fortsatta resa. Framtidsplanerna rymmer ett rehabiliteringscentrum utanför Lund med både fysio- och arbetsterapeuter. 

Sparbanken Skånes Näringslivspris för Intraprenörskap

Går till ett etablerat företag som visat förmåga att vidareutveckla sin affärsidé genom att effektivisera alternativt utveckla en ny produkt eller tjänst.

 • Skånefrö, Tommarp, med vd Sven-Olof Bernhoff
  Efter en nästan hundraårig odlingstradition av utsäde och fröer, till allt från lantbruk till moderna fotbollsplaner, har Skånefrö flyttat fram positionen på hållbarhetsområdet genom en produktionsanläggning för att omvandla de agrara restprodukterna till miljövänligt bränslepellets. Företaget har också installerat två pyrolyspannor (Europas största) som ger klimatpositiv fjärrvärme (världens första) och biokol, som används som jordförbättring för en stabil kolsänka. 
 • Vidinge, Teckomatorp, med Måns Nordmark och Björn Nordmark
  Vidinge brinner för ett enklare sätt att äta grönsaker. Verksamheten startade med egen grönsaksodling på Södervidinge gård och har växt till en åretrunt-verksamhet där man skär grönsaker som importeras från hela Europa. Nya och bättre tekniker har utvecklats för hantering av grönsakerna och idag säljer Vidinge 1 000 ton grönsaker i månaden, både som förpackade ingredienser och som hela färdiga rätter. 
 • Falkenklev Logistik, Arlöv/Helsingborg/Höör, med familjen Falkenklev
  Startades redan 1957 och leds nu av William och Victor Falkenklev, tredje generationen i familjen. Erbjuder logistik och transporter, och har genom organisk tillväxt och förvärv idag 200 medarbetare. Utvecklingen har hela tiden skett med stort fokus på personalen, från ägaren Marita Falkenklev. Nästa projekt är en miljösatsning i Malmö/Lund innerstad där två elbilar och en elcykel ska leverera fossilfritt. För att inte bidra till elbrist i Skåne har företaget investerat i en egen solcellsanläggning. 

Båda kategorierna har flera prisnivåer, upp till 150 000 kronor. Vinnare utses på Sparbanken Skånes Framtidsdag för skånskt näringsliv den 21 november, då banken med ägarstiftelser arrangerar en framåtblickande inspirationsdag på Ideon Gateway i Lund.

Framtidsdagen är helt ny och riktar sig till alla verksamma i Skånes näringsliv. Bland gästerna märks beteendevetare och ungdomsexpert Lovisa Sterner som talar om morgondagens arbetskraft, samt tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt som föreläser om förändring och anpassning för framtiden.
Anmälan till Framtidsdagen är öppen.

Läs mer på om Framtidsdagen här