Uppåkra är Nordens största och mest fyndrika järnåldersbosättning och ligger i Staffanstorps kommun och i mer än tusen år var Uppåkra ett maktcentrum i Skandinavien. H.M Konung Carl XVI Gustaf och H.M Drottning Silvia besökte på måndagen Uppåkra med anledning av den aktuella utgrävningen ”Hallen på höjden”, som också invigdes samma eftermiddag. ”Hallen på höjden” är en hövdingahall, beläget på högsta höjden från när platsen var ett maktcentrum, som tidigare hittas av arkeologer från Lunds universitet.

Kungaparet fick under besöket en rundvandring i Sparbanken Skånes Arkeologiskola - en pedagogisk verksamhet där tusentals skolbarn varje år får gräva som riktiga arkeologer med möjlighet att hitta autentiska föremål. Kungaparet träffade flera barn i Arkeologiskolan som bland annat berättade om vad de hittat. Ett av barnen var Ines Roos Bengtsson som 2019 hittade en över 2000 år gammal tand från ett barn. Efter noggranna analyser skrev hennes fynd om Uppåkras och Nordens tidigaste historia, eftersom fyndet var den första mänskliga kvarlevan från järnålderns tidigaste period.

Sparbanken Skåne engagerar sig i Arkeologiskolan för att skapa lärorika upplevelser utanför klassrummet och väcka nyfikenhet inom områden som historia och naturkunskap. Femteklassare i bankens verksamhetsområde får utan kostnad prova att vara arkeologer för en dag där de gräver, tvättar och dokumenterar fynd som de hittar i preparerade grävlådor.

Sedan starten 2018 har fler än 10 000 elever från olika håll i Skåne deltagit. Sparbanken Skåne använder stora delar av sitt överskott till att investera i initiativ som gör nytta i det lokala samhället, vilket sker i samarbete med bankens ägarstiftelser. Arkeologiskolan är ett exempel på detta.

Mer om Sparbanken Skånes Arkeologiskola

Mer om Uppåkra