Det visar en ny undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Swedbank och sparbankerna.Men det finns sätt att påverka sin pension och sin ekonomi som pensionär.

Bara 34 procent upplever att de har bra eller ganska bra kunskap om pensionssystemet, 66 procent uppger att de har ingen eller liten kunskap. 64 procent vet att pensionen grundas på den totala inkomsten under livet, men 36 procent är tveksamma eller vet inte vad som avgör hur stor pensionen blir.¹

- Det är många som inte har koll på pensionen. Kunskapen ökar med ålder, men eftersom pensionen grundas på din inkomst och de val du gör under hela ditt arbetsliv är det viktigt att ha koll tidigt. Då har du större möjlighet att påverka din ekonomi som pensionär, säger Madelén Falkenhäll, senioranalytiker på Swedbank.

Två av tre tror att de kommer klara sig på sin pension

66 procent tror att de kommer klara sig på sin pension, antingen bra eller genom att dra ner på vissa utgifter. Men 26 procent tror att de kommer få svårt att klara sig eller inte klara sig alls på pensionen. Andelen är nästan lika hög bland de som är 50 år eller äldre.

För att veta om man kommer klara sig på sin pension är första steget att göra sin pensionsprognos och se vad man kan förvänta sig i pension den dagen man slutar jobba. 60 procent brukar göra sin pensionsprognos på minpension.se.

- Gör din pensionsprognos och sedan en budget med alla dina uppskattade utgifter som pensionär. Önskar man en högre pension är det bra att komplettera med ett eget sparande, men du kan också påverka din pensionärsekonomi genom att planera för att sänka dina utgifter, säger Madelén Falkenhäll.

Det finns flera sätt att förbättra sin ekonomi genom att minska på sina utgifter. 21 procent uppger att de förbereder sig för en lägre inkomst som pensionär genom att till exempel amortera extra på sina bostadslån, för att få en lägre boendekostnad. Det kan även vara klokt att se över olika abonnemang och prenumeration, om det finns något man klarar sig utan. Har man en dyr bil kanske man kan byta till en billigare.

De som har kunskap om pension oroar sig mindre

41 procent uppger att de ser fram emot att gå i pension, och andelen för de över 50 år är ännu högre, 53 procent. Men det finns också de som oroar sig för sin ekonomi som pensionär, 30 procent uppger att de gör det. Kvinnor oroar sig i större utsträckning för pensionen än män, 35 procent jämfört med 25 procent. Det finns ett tydligt samband mellan koll på pensionen och hur orolig man är för sin ekonomi som pensionär.

- De som har kunskap om hur pensionen fungerar och som tar del av sin pensionsprognos känner mindre oro för sin ekonomi som pensionär. Har du koll från början har du också gott om tid på dig förbereda dig inför en lägre inkomst, säger Madelén Falkenhäll.

Läs hela pressmeddelandet här