Linda Persson har sedan sin doktorsexamen 2007 vid Lunds Tekniska Högskola arbetat på flera ledande positioner i det skånska näringslivet. Sedan 2020 är hon vd för forskningsbaserade NanoEcho som utvecklar en produkt som ska förbättra diagnostiseringen av ändtarmscancer.

Genom stipendiet Nästa skånska stjärna får Linda Persson en sponsrad plats på utbildningsprogrammet Leading Impact – Executive Management & Leadership Program vid EFL i Lund. Programmet pågår under 15 månader med start nu i oktober.

– NanoEcho är ett av regionens lovande teknikbolag som nu närmar sig kommersialiseringsfasen. Tanken med stipendiet är att adressera viktiga utmaningar på ett strategiskt plan och vi tror att platsen på Leading Impact kommer att kunna hjälpa Linda i affärsutvecklingen, vilket i förlängningen bidrar till den samlade konkurrenskraften för life science i regionen, säger Malena Carlström, tillförordnad vd på EFL och ordförande i juryn som utsett stipendiaten.

Tidigare har Linda Persson arbetat på Eon, Baxter/Gambro och Sony Mobile. Vid sidan av uppdraget på NanoEcho verkar hon idag i styrelsen för First North-listade Luxbright.

– Vi verkar i en region som präglas av många uppstartsbolag. Det finns otroligt mycket kompetens här i Skåne, men det behövs också ledare som kan samla sina organisationer för att kunna ta nästa kliv. Personligen drivs jag av tuffa strategiska utmaningar och vårt företag står också inför ett viktigt nästa steg, säger Linda Persson.

I juryn som utsett stipendiaten sitter även Anders Österberg, chef för Stora företag och affärsspecialister på Sparbanken Skåne.

– Stipendiet är ett sätt för oss att ge en duktig och driven person i det skånska näringslivet bästa möjliga förutsättningar att utveckla sin organisation och därmed bidra till ett starkt näringsliv i Skåne, säger Anders Österberg.

Juryns motivering för Nästa skånska stjärna 2022 lyder:
”Innovation, entreprenörskap och medtech är viktigt för Skåne och regionens utveckling. Här spelar Lundabaserade NanoEcho en viktig roll. Linda och NanoEcho står inför en spännande strategisk utmaning, och med en plats på EFL:s Leading Impact – Executive Management & Leadership Program vill vi ge Linda chansen att vidareutveckla sitt ledarskap och bygga på sin verktygslåda för sina affärsmässiga utmaningar. Med en förmåga att bygga nätverk och sitt starka engagemang har Linda det driv som krävs för att skapa avtryck.”

Om Linda Persson

Bor: Lund
Arbetar med: VD för medicinteknikbolaget NanoEcho, sitter även i styrelsen för Luxbright
Intressen: Motion, är inne i en runstreak och räknar nu i mitten av september över 800 dagar med kortare eller längre löppass.
Aktuell som: EFL:s och Sparbanken Skånes stipendiat Nästa skånska stjärna

Om NanoEcho

Medicinteknikbolaget NanoEcho startade som ett spinoffbolag från en forskargrupp vid Lunds universitet 2015. NanoEcho utvecklar en produkt som ska förbättra diagnostiseringen av ändtarmscancer genom kartläggning av spridning av cancerceller till närliggande lymfkörtlar. Idag saknas en riktigt bra metod för att upptäcka cancerspridning utanför tarmen – information som är direkt avgörande för vilken typ av behandling patienten ska få. För tillfället pågår en klinisk utvecklingsstudie på Sahlgrenska universitetssjukhuset och bolaget står i startgropen för att även inleda en studie på Skånes universitetssjukhus.