Sparbanken Skåne har instiftat Framtidspriset för uppmärksamma företag i Skåne som är goda förebilder och skapar framtidstro i regionen. Priset delades ut igår torsdag under festliga former på Framtidsdagen på Ideon Gateway i Lund, där över 250 personer hade samlats för att nätverka och inspireras.

Skånefrö startades 1928 och arbetar med fröer och biokol av högsta kvalitet. Bolaget har idag ett 30-tal anställda och omsätter över 230 miljoner kronor. Basen finns fortfarande i Östra Tommarp, men verksamheten är också utökad med en anläggning i Hammenhög.

På Framtidsdagen tog VD Sven-Olof Bernhoff emot Framtidspriset. Juryn lyfter i sin motivering fram ett äkta engagemang hos Skånefrö i en tid med stora miljöutmaningar:

”Klimatomställningen är en av samtidens stora utmaningar. Alla i vårt samhälle behöver bidra, men det är ett fåtal som verkligen går före och tar nya perspektiv. Skånefrö vågar gå en egen väg och visar ett starkt och äkta miljöengagemang. Med innovation, cirkulärt tänkande och affärsmannaskap har bolaget nått framgångar som rönt internationell uppmärksamhet. Hållbarhet måste kunna kombineras med ekonomisk bärkraftighet för att klimatomställningen ska lyckas och Skånefrö visar att precis detta är möjligt.”

Under sommar och höst har allmänheten kunnat nominera kandidater till Sparbanken Skånes Framtidspris. Juryn som sedan arbetat med processen består av Erik Martinsson, VD Svea Solar, Elisabeth Axelson, hållbarhetsstrateg Sydsvenska industri- och handelskammaren, Christian Jansson, VD/grundare Godsinlösen Nordic, Camilla Ohlsson, hållbarhetschef Skånemejerier, Susanne Arvidsson, centrumföreståndare Sparbanken Skånes centrum för hållbar näringslivsutveckling, Patricia Håkansson, hållbarhetschef Sparbanken Skåne, och bankens VD Rasmus Roos som också varit juryns ordförande.

Framtidspriset är på 150 000 kronor. Två andrapriser om 50 000 kronor vardera gick till Soeco Kontorsmöbler i Dalby och miljöteknikbolaget Malmberg i Yngsjö.

På Framtidsdagen framträdde bland andra diplomaten Olof Skoog och entreprenören Sara Wimmercranz. Bakom arrangemanget står Sparbanken Skåne.