I Sverige finns idag drygt 5 000 fotbollsplaner, varav cirka 1 200 består av konstgräs. Samtidigt som konstgräsplaner är mer slitstarka än traditionella gräsplaner, har det framkommit att konstgräsplaner är skadliga för miljön på grund av de gummikulor som används i botten av underlaget. Ofta lyfter också spelare fram naturligt gräs som ett bättre spelunderlag.

Nu anläggs en fotbollsplan som är bra för både spelare och miljön. Idrottsföreningen Gärsnäs AIS satsar på totalrenovering av sin befintliga plan och anlägger denna med en speciell gräsfröblandning, tillsammans med biokol som sprids ut och fräses ner i markskiktet. Genom den här unika metoden binds koldioxid i biokolet. Gärsnäs fotbollsplan blir den första i landet av sitt slag genom att man gör om markarbetet med biokolen från grunden. Metoden skapar en mer porös miljö som är bra för gräset och gör bland annat att gräsrötterna går djupare. Syftet är att skapa ett tåligare gräs som går att spela på under större delen av året och som dessutom suger upp mycket koldioxid från luften.

- För oss är det viktigt att kunna erbjuda byn med omnejd en samlingsplats med riktigt bra spelförutsättningar under en längre tid om året. Planen ska gå att spela på så länge det inte är snö. Vår ambition är att inte bara ta vårt sociala ansvar när det gäller barn och ungdomar utan också när det gäller hållbarhet, säger Magnus Persson från Gärsnäs AIS.
Företaget Skånefrö utanför Simrishamn står för frömixen och är även leverantör av biokolet.

- Det blir den första fotbollsplanen i Sverige som är anlagd från grunden med biokolet, som vi gör nu. Metoden är unik och ger en klimatsmart plan som kommer att hålla i många år. Arbetet beräknas ta några veckor och om allt går som planerat är den nya planen spelbar i slutet av september, säger Magnus Persson.

Totalt sett ligger kostnaden för den nya gräsplanen på cirka en miljon kronor. Satsningen i Gärsnäs blir möjlig genom engagemang från RF-Sisu Skåne och Sparbanken Skåne, genom Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta. Banken använder stora delar av sitt överskott till att investera i initiativ och projekt som gör nytta i det lokala samhället, vilket sker i samarbete med bankens ägarstiftelser.

- Vi är mycket glada för att kunna vara med och investera i det här projektet eftersom vi gärna stödjer initiativ som bidrar till ett mer hållbart Skåne. Att själva fotbollsplanen är klimatpositiv är så klart en höjdare, men lika viktigt är det att spelarna, stora som små, får en riktigt fin gräsmatta att spela på. För var skall fotboll spelas på riktigt gräs om inte i Skåne, säger Caisa Persson, kontorschef på Sparbanken Skåne i Simrishamn.