Första datum att hålla koll på är redan idag den 12 februari. Senast då ska du som kommer få ”kvarskatt” ha betalat in det belopp som överstiger 30 000 kronor på ditt skattekonto. Annars börjar en kostnadsränta på 1,25 procent att räknas på beloppet över 30 000 kronor. Om du betalar in via Swish (upp till 15 000 kronor per dygn) bokförs inbetalning på ditt skattekonto samma dag som du gör Swish-betalningen. Vid betalning via bankgiro bokförs betalningen på skattekontot tidigast följande bankdag.

- Om man har möjlighet bör man betala det överskjutande beloppet med en gång så man slipper ränteutgiften. Viktigt att komma ihåg är att ränteutgiften inte är avdragsgill, säger Arturo Arques, privatekonom för Swedbank och sparbankerna.

Deklaration digitalt eller på papper

Har du en digital brevlåda får du deklarationen digitalt i början av mars. Om du inte har en digital brevlåda kan du skaffa en sådan senast den 27 februari 2020. På skatteverket.se ser du vilka leverantörer du kan använda. Om du inte har en digital brevlåda får du deklarationen med posten mellan den 13 mars och den 15 april. Skatteverkets e-tjänst för deklaration öppnar den 17 mars.

- Även om du inte hunnit skaffa en digital brevlåda i tid kan du logga in i Skatteverkets app och e-tjänst med till exempel Mobilt BankID och titta på din deklaration, göra eventuella ändringar samt skicka in deklarationen från och med den 17 mars. Du behöver alltså inte vänta på pappersdeklarationen, säger Arturo Arques.

Skattepengar i april

Om du deklarerar digitalt senast den 31 mars kan du få eventuell skatteåterbäring redan i början av april. Men då får du inte göra några ändringar eller tillägg i deklarationen. En ändring kan till exempel vara om du ska redovisa försäljning av bostad eller vill göra avdrag för resor till och från arbetet. Du behöver inte ha digital brevlåda för att kunna få skattepengar i april. Däremot får du din deklaration tidigare om du har skaffat det.

- Även om du ska göra ändringar är det ändå en god idé att sätta igång att deklarera så snart som möjligt. Det kan vara saker du behöver kolla upp och då kan det vara skönt att slippa vara ute i sista minuten. Det är också ett sätt att skaffa sig en överblick på sin ekonomi under ett år, säger Arturo Arques.

Övriga datum när skatteåterbäringen kan komma

Om du lämnar in deklarationen efter den 31 mars, gjort tillägg eller ändringar får du eventuell skatteåterbäring från och med juni 2020:

 • Deklarerat senast den 4 maj, digitalt eller på papper: 9–20 juni 2020
 • Deklarerat med hjälp av redovisningsbyrå, senast den 15 juni (byråanstånd): 4–7 augusti 2020
 • Den som tidigare inte fått besked om slutlig skatt eller saknar skatteregistrering i Sverige: 8–11 december 2020

För att få din skatteåterbäring utbetald automatiskt behöver du ha anmält ett konto till Skatteverket, det kan ta några bankdagar att få det registrerat. Om du inte anmält konto står pengarna kvar på ditt skattekonto.

Får du mindre än 100 kronor tillbaka i skatteåterbäring betalas pengarna inte ut. I stället finns pengarna kvar på ditt skattekonto.

Läs mer om att deklarera på skatteverket.se

Du kan även ringa Skatteupplysningen 0771–567 567 (utlandet: + 46 8 564 851 60)

Tips inför deklarationen

 • Betala in kvarskatt på belopp över 30 000 kronor senast den12 februari och senast den 4 maj för belopp under 30 000 kronor så behöver du inte betala kostnadsränta.
 • Skaffa en digital brevlåda senast den 27 februari så kan du se din deklaration i början av mars.
 • Skaffa e-legitimation, till exempel Mobilt BankID så kan du se deklarationen och deklarera i Skatteverkets app och e-tjänst från och med den 17 mars, även om du saknar digital brevlåda eller inte hunnit få din pappersdeklaration.

Viktiga datum för din deklaration fram till maj 2020

Februari

 • 12 februari: Sista dagen att betala kvarskatt över 30 000 kronor för att undvika kostnadsränta.
 • 13 februari: Kostnadsränta (1,25 procent) börjar räknas på kvarskatt över 30 000 kronor.
 • 27 februari: Sista dagen att skaffa digital brevlåda, för dig som vill ha skattepengarna i april.

Mars

 • 13 mars – 15 april: Du som inte har digital brevlåda får din deklaration med posten.
 • 17 mars: Du kan börja deklarera i appen och e-tjänsten. Har du e-legitimation kan du börja deklarera även om du inte hunnit få din pappersdeklaration.
 • 31 mars: Sista dagen att godkänna din deklaration i Skatteverkets app eller e-tjänst om du inte ändrar eller lägger till något.

April

 • 7–8 april: Skatteåterbäring för dig som godkände din deklaration digitalt senast den 31 mars, utan att ändra eller lägga till något. Saknar du digital brevlåda får du slutskattebeskedet med posten 1–2 veckor senare.

Maj

 • 4 maj: Sista dagen att lämna in din inkomstdeklaration och sista dagen att betala kvarskatt under 30 000 kronor för att undvika kostnadsränta.
 • 5 maj: Kostnadsränta (1,25 procent) börjar räknas på kvarskatt under 30 000 kronor.

Kontakt

Arturo Arques, privatekonom, tfn 072-242 99 62
Madelén Falkenhäll, senioranalytiker, tfn 076-790 16