Meny
Våra företagstjänster
Betala och ta betalt
Företagslån och finansiera
Spara och placera
Pension och försäkring
Internetbank, app och BankID
Er verksamhet
Samhällsengagemang

Bättre Affärer: Skog och lantbruk – december 2023

Bättre Affärer Skog och lantbruk kommer med tips och råd, fakta och inspiration till dig som är verksam inom de gröna näringarna.

Trimma verksamheten inför året som kommer

Det här året har varit tufft för många lantbrukare. Och det finns risk att nästa blir en ännu större utmaning.
– För att göra det mesta möjliga av din verksamhet behöver du lägga kraften och resurserna på rätt saker – de som driver resultatet, säger David Kästel, lantbruksspecialist på Swedbank.

A farmer couple by their tractor
Ola Sjödin, VD Soeco Kontorsmöbler, Sven-Olof Bernhoff, VD Skånefrö  och Viktor Ekberg, kommunikationsansvarig Malmberg.

Skånefrö tar hem Sparbanken Skånes Framtidspris

Företaget Skånefrö tilldelas Sparbanken Skånes Framtidspris, en utmärkelse som går till ett skånskt företag som utvecklat sin verksamhet i hållbar riktning och därigenom ökat sin lönsamhet. Priset delades ut på Framtidsdagen i Lund den 23 november. 

Strukturomvandling och lågkonjunktur pressar ekonomin

Konjunkturläget i Skåne har tydligt försämrats under det senaste halvåret. Det finns tecken på avmattning inom flera områden, men det finns också ljuspunkter som pekar på att Skåne står bättre rustat än på länge för en ekonomisk nedgång. Det visar höstens utgåva av rapporten Skånsk konjunktur från Sparbanken Skåne.

Ny rapport!
Kvinna med glasögon skriver på en whiteboard

Tips inför årsskiftet

Nu närmar vi oss ett nytt år med allt vad det innebär. Här får du tips på vad som är bra att titta extra på inför årsskiftet.

Nya lagar och regler att ha koll på

Varje nytt år brukar föra med sig lagändringar och nya bestämmelser. Så blir det också det här året. Här listar vi några av de förändringar som kan beröra dig.

Two colleagues planning in front of a computerr+
Man in office holding glasses

Minska ditt resultat och satsa på framtiden

Kommer du att göra ett bra resultat i år? Då har du ett angenämt problem att lösa: Hur ska du hantera överskottet? Ett bra sätt kan vara att ge ditt pensionssparande en extra skjuts. Passa på – bädda för en tryggare framtid när det är som enklast.

Nu investerar vi 15 miljoner extra i skånskt föreningsliv

Hög inflation och försämrat konjunkturläge riskerar att vingklippa det ideella föreningslivet. Sparbanken Skåne, en av Skånes största föreningssponsorer, går nu in med ett extra föreningsstöd i höst för att underlätta för de lokala barn- och ungdomsföreningarna. 500 föreningar runt om i Skåne får del av det extra stödet, totalt omfattande 15 miljoner kronor.

Children practice judo.

Tips

Svag lönsamhet hotar matproduktionen

Den upplevda lönsamheten i lantbruket är den lägsta sedan 2016. Framtidstron är låg hos de som ska svara för att vi får en robust livsmedelsförsörjning. Läs mer om hur lantbrukarna ser på framtiden i höstens Lantbruksbarometer.

Historiskt hög lönsamhet i skogsbruket

Skogsbarometern 2023 visar att andelen skogsägare som ser lönsamheten i sitt skogsbruk som mycket god eller tillfredställande har ökat med 15 procentenheter, från 47 procent år 2022 till 62 procent år 2023.

Följ prisutveckling på skogs- och lantbruksprodukter

Här hittar du varje månad en rapport över utvecklingen inom skogs- och lantbrukssektorn och en analys på makronivå.

Intresserad av räntan?

Swedbank gör regelbundet analyser av svensk och internationell ekonomi. De handlar om räntor, konjunkturer, hållbarhet, valutor och mycket annat. Allt finns samlat här. Varsågod att ta för dig.

Årsbeskeden kommer i internetbanken

Bokföringsavin, med de avgifter företaget har betalat för olika banktjänster, engagemangsbesked och andra årsbesked distribueras digitalt och kommer att finnas i internetbanken från januari och februari 2024.

Håll koll på löneutbetalningen i december

Vill du att lönerna till de anställda ska betalas ut före jul, senast fredagen den 22 december? Då behöver du vara ute i god tid. Här hittar du datumen då filer och godkännande måste vara banken tillhanda för att utbetalningarna ska fungera.

Tidigare nummer

Vill du läsa fler artiklar med inspiration och tips? Här hittar du alla tidigare nummer av Bättre Affärer: Skog och lantbruk.