Det finns olika betalningstyper som en betalning från utlandet kan få. Läs mer om de olika nedan:

Swedbankbetalning

Europabetalning

Internationell Betalning

Därför måste banken ställa frågor

Vi som bank är skyldiga att förstå affärsförhållandet med dig som kund och syftet med de insättningar och uttag du vill utföra på ditt konto i Sparbanken Skåne.

Vi och andra banker arbetar ständigt med att förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism. Arbetet görs utifrån svensk lagstiftning och grundar sig på EU:s fjärde penningtvättsdirektiv. 

Vi behöver ha aktuell kundkännedom om dig som kund och det innebär att vi kan komma att be dig svara på fördjupande frågor som förklarar betalningens bakgrund, frekvens, syfte, pengarnas ursprung, transaktionskedja samt begära underlag som styrker medlens ursprung. Om vi inte har tillräcklig information och förstår syftet med betalningen har banken alltid rätt att skjuta upp eller vägra utföra betalningsordern.

Alla underlag ska vara originalhandlingar på svenska eller engelska och vara översatta av Notarius Publicus eller Kammarkollegiet godkända översättare. Du som kund står själv för kostnaden.

Granskningen av ankommande internationella betalningar utförs som ett resultat av en gemensam överenskommelse inom Svenska Bankföreningen och är aldrig riktad mot en enskild person. 

Mer information om varför vi måste ställa frågor hittar du på Svenska Bankföreningens webbplats.

Information om din inbetalning från utlandet

Banken skickar en avisering till dig med uppgift om; betalningstyp, belopp, växelkurs, utbetalningsdag och avsändare. Du bestämmer om du vill få aviseringen presenterad i din internetbank eller skickad per post. I internetbanken kan du ändra sätt du får aviseringen på.

Tips och råd

För att du snabbt, säkert och så billigt som möjligt ska få pengar som skickats från utlandet lämna alltid följande uppgifter till avsändaren:

  • Ditt namn
  • Din adress
  • Ditt IBAN och BIC

Ditt IBAN och BIC ser du i internetbanken genom att klicka på ditt kontonummer och välja kontovillkor. Du kan också räkna fram ditt IBAN-nummer med hjälp av IBAN-räknaren.

Räkna ut IBAN