- Intresset för Hittaut i Kristianstad har fullständigt exploderat under säsongen 2020! Förra året hade vi samma antal personer som letade checkpoints totalt på hela säsongen som vi har nu på bara några veckor, säger Johan Modig, sportchef i Pan-Kristianstad, i början av sommaren.

Hittaut finns i flera delar av Sverige och friskvårdsprojektet samordnas av Svenska Orienteringsförbundet. I Skåne var Pan-Kristianstad första orienteringsklubb att nappa på idén och drog igång Hittaut säsongen 2018. Intresset för att ta sig ut i naturen och upptäcka platser genom checkpoints i kommunen har bara blivit större med åren, menar klubben. Och med en coronapandemi som påverkar vardagen och som satt sommarsemestern i nya perspektiv blev konceptet högaktuellt.

- Hittaut för Kristianstad har verkligen blommat ut nu, dels i samband med pandemin och att det är brist på aktiviteter men också för att vi tror att det tar några år att etablera konceptet. Vi har också skaffat oss många ambassadörer på vägen. Hittaut är ett projekt som ligger i tiden, menar han.

Den som vill leta checkpoints med Hittaut skapar ett konto och använder antingen en papperskarta eller kartan i hittautappen. Platserna är både lättillgängliga och kluriga och en checkpoints svårigetsgrad anges med olika färger. I Kristianstad har det blivit allt vanligare att företag utmanar varandra i en slags friskvårdsutmaning som under 2020 kan erbjudas kostnadsfritt tack vare stödet från Sparbanken Skåne.

Sparbanken Skåne använder stora delar av bankens överskott till att stötta föreningsliv, kultur och idrott i bankens verksamhetsområde. Detta sker i samarbete med bankens tre ägarstiftelser som förvaltar och fördelar överskottet. Stiftelserna investerar varje år i många projekt och initiativ som gör nytta och ökar livskvaliteten för skåningarna.

- Naturen och vår hälsa är viktigt för framtiden och Hittaut lyfter både fram det fina som finns alldeles runt knuten och får samtidigt folk i rörelse. Det är också extra kul att Hittaut-området för Skånes blivit ännu större nu eftersom ytterligare en orienteringsklubb tagit fram checkpionts, säger Östen Gunnarsson, VD på Sparbanksstiftelsen 1826.

Nytt för säsongen 2020 är alltså att även Hässleholms OK fått stöd av Sparbanken Skåne, genom Sparbanksstiftelsen 1826, och kan erbjuda Hittaut i Hässleholms kommun.

- Bankens stöd är ovärderligt och utan det hade vi inte kunnat genomföra projektet. I Hässleholm har vi många naturområden i närheten och vi vill få folk att hitta pärlorna – de platser som vi får uppleva när vi orienterar, säger Ludvig Hallabro på Hässleholms OK.

Har du någon personlig favoritcheckpoint under 2020?

- Alla checkpoints ute på Hovdala i Hässleholm är väldigt fina men ska jag bara välja en så är det nummer 89 i området Vedema – det är en förtrollande granskog. Väldigt fin och väl värd ett besök!