- Intresset för hittaut i Kristianstad fullständigt exploderade under säsongen 2020, säger Johan Modig, sportchef i Pan-Kristianstad, som är den orienteringsklubb i Skåne som var först ut att nappa på idén om hittaut redan säsongen 2018.

Hittaut finns i flera delar av Sverige och friskvårdsprojektet samordnas av Svenska Orienteringsförbundet. Intresset för att ta sig ut i naturen och upptäcka platser genom checkpoints i kommunen har bara blivit större med åren. Och med en coronapandemi som påverkade vardagen och som satte semestern i nya perspektiv blev konceptet högaktuellt.

- Hittaut för Kristianstad har verkligen blommat ut, dels i samband med pandemin och att det var brist på aktiviteter men också för att vi tror att det tar några år att etablera konceptet. Vi har också skaffat oss många ambassadörer på vägen. Hittaut är ett projekt som ligger i tiden, menar han.

Den som vill leta checkpoints med hittaut skapar ett konto och använder antingen en papperskarta eller kartan i hittautappen. Platserna är både lättillgängliga och kluriga och en checkpoints svårigetsgrad anges med olika färger.

Allt fler föreningar erbjuder nu hittaut tack vare stöd från Sparbanken Skåne och aktiviteten arrangeras av Pan-Kristianstad, Hässleholms OK, FK Göingarna, OK Gynge och Eslövs friluftsklubb. 

Sparbanken Skåne använder stora delar av bankens överskott till att stötta föreningsliv, kultur och idrott i bankens verksamhetsområde. Detta sker i samarbete med bankens tre ägarstiftelser som förvaltar och fördelar överskottet. Stiftelserna investerar varje år i många projekt och initiativ som gör nytta och ökar livskvaliteten för skåningarna.

- Naturen och vår hälsa är viktigt för framtiden och hittaut lyfter både fram det fina som finns alldeles runt knuten och får samtidigt folk i rörelse. Det är också extra kul att hittaut-området för Skånes blivit ännu större nu när fler föreningar tagit fram checkpionts, säger Östen Gunnarsson, VD på Sparbanksstiftelsen 1826.

Hässleholms OK som får stöd av Sparbanken Skåne, genom Sparbanksstiftelsen 1826, intygar hur populärt hittaut blivit. 

- Det prider sig inte bara i Skåne utan har exploderat i hela landet vilket är jättehäftigt. Bankens stöd är ovärderligt och utan det hade vi inte kunnat genomföra projektet. I Hässleholm har vi många naturområden och vi vill få folk att hitta pärlorna. Jag tror vi kommer få flera besökare från norra Sverige som vill se våra checkpoints till exempel, säger Ludvig Hallabro på Hässleholms OK.