Stefan Tuvebjer, ansvarig för Lundaspelen på Lugi Handboll.

- Det känns väldigt bra att vi nu efter två pandemiår då Lundaspelen ställts in äntligen är tillbaka. Restriktionerna under de åren slog hårt mot idrottsrörelsen och vi har sett en ökad psykisk ohälsa bland unga i samhället. Här tror jag att vi som idrottsförening och som arrangör av Lundaspelen har en viktig roll eftersom träning i vardagen är jätteviktigt. Vi kan bidra till att begränsa risken för psykisk ohälsa vilket känns extra bra i hjärtat, säger Stefan Tuvebjer, ansvarig för Lundaspelen på Lugi Handboll.

Lundaspelen i handboll pågår 26 december till 30 december 2022 och är världens största ungdomsturnering inomhus. Majoriteten av lagen är från Sverige, Danmark och Tyskland med även lag från Hong Kong och Indien deltar i år. Årligen lockar spelen ungefär 10 000 entusiaster till Lund och lagom till att handbollen avslutas, tar basketturneringen vid, närmare bestämt den 2-5 januari.

Björn Göransson, klubbdirektör i IK Eos, har många års rutin på att planera och arbeta med Lundaspelen på basketsidan. Basketturneringen är den tredje största för ungdomar i Europa och 2023 är rekordmånga basketlag anmälda – över 400 lag. Genom åren har spelen lockat lag hela vägen från exempelvis USA, Australien och Algeriet.

Det är genom att delar av Sparbanken Skånes överskott kan investeras i samhällsutvecklande insatser som banken kan stödja många projekt inom exempelvis hälsa och idrott. Genom sparbanksstödet kan IK Eos bland annat ta en mindre anmälningsavgift, och hålla nere priserna för exempelvis logi och transporter under turneringsdagarna.

Björn Göransson, klubbdirektör i IK Eos.

- Stödet vi får från sparbanken är viktigt för oss eftersom vi vill att så många som möjligt ska kunna vara med och få uppleva detta. Vi vill skapa ekonomiska förutsättningar och hålla bra kvalitet på arrangemanget hela vägen, som på exempelvis domare, mat och personal, säger Björn Göransson.

Både Lugi Handboll och IK Eos vet att Lundaspelen är ett starkt varumärke och att arrangemanget är något som flera generationer varit en del av. Klubbarna driver Lundaspelen separat i egen organisation men samverkar i dialog med exempelvis Lunds kommun och Visit Lund.

- För oss är det viktigt att skapa förutsättningar för barn och unga att utvecklas inom rörelse, hälsa och idrott. Unga är en del av framtiden och Lundaspelen skapar många positiva ringar på vattnet både för deltagare, arrangörer och verksamheter runt omkring, säger Björn Ovander, bankchef på Sparbanken Skåne.

Stefan Tuvebjer på Lugi Handboll menar att Lundaspelen har stor betydelse för många och är en slags milstolpe i deras handboll, likt Gothia Cup är för fotbollsungdomar.

- Lundaspelen är inte viktig bara för oss i Lugi, vi ser turneringen som något vi gör tillsammans och är en stolthet även för Lund som stad, föreningarna i kranskommunerna och för hela regionen. Att arrangera ett Lundaspel hade aldrig gått utan ett nära och gott samarbete med Lunds kommun, hotellen och våra samarbetspartners där Sparbanken Skåne är en viktig part, säger Stefan Tuvebjer på Lugi Handboll.

- Lundaspelen betyder mycket för den enskilde, att få stå i centrum och spela inför publik som de ändå gör på många matcher oavsett nivå, säger Björn Göransson på IK Eos.