Många som köper en bostadsrätt tittar bara på försäljningspris och månadsavgift, och glömmer att titta på föreningens skuldsättning. Stiger räntan leder det till ökade boendekostnader i form av ökade räntekostnader på de privata bolånen. Men en högre ränta leder också till högre månadsavgift. Om bostadsrättsföreningen är högt belånad kan ökningen bli kraftig.

– Det är viktigt att köpare av bostadsrätter tittar på föreningens skuldsättning. Stiger räntan kan det för många innebära en eller ett par tusenlappar i högre månadsavgift, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom.

Högre månadsavgift om räntan stiger

Enligt Swedbanks och sparbankernas beräkningar skulle en bostadsrättsförening behöva höja månadsavgiften med över 900 kronor om räntan stiger från två procent till fem procent för en lägenhet på 75 kvadratmeter boyta och som har en skuldsättning på 5 000 kronor per kvm. För en nyare förening med en skuldsättning på 10 000 kronor per kvm handlar det om 1 900 kronor i högre månadsavgift.

Föreningar med mycket lån, ofta nyproduktioner eller nyligen ombildade föreningar, är mer räntekänsliga än gamla föreningar, som oftast hunnit amortera ner sina lån. I Stockholm, Göteborg och Malmö är det inte längre ovanligt med en skuldsättning på över 15 000 kronor per kvadrat för nyproducerade bostadsrättsföreningar. För dessa föreningar kan det innebära 2 800 kronor i högre månadsavgift om räntan stiger till fem procent.

– Bostadsrättsföreningarnas skuldsättning har stor påverkan på de framtida boendekostnaderna och hela hushållsekonomin. Om fastighetsmäklarna informerade om bostadsrättens andel av föreningens lån i objektbeskrivningen skulle det underlätta för människor att planera sin ekonomiska framtid, avslutar Arturo Arques.

Mer information

För ytterligare information, vänligen kontakta Arturo Arques, privatekonom, på telefon 072-242 99 62
Madelén Falkenhäll, samhällsanalytiker, på telefon 076-790 16 38.

Ta del av analysen (Privatekonomis samlingssida, swedbank.se/privatekonomi)

Arturos blogg (swedbank.se/arturosblogg)