Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Räntor, priser och kurser
Händelser i livet
Samhällsengagemang

Solceller för Skåne

Hållbar energi för 3000 skånska villor

Vi har alltid stöttat projekt som är bra för Skåne. Därför är vi lite extra stolta över Sparbanken Skånes Solcellspark strax utanför Sjöbo. Den förser nämligen inte bara skåningar med fossilfri energi, den har också förbättrat den biologiska mångfalden i området.

Nu är det lite mer än två år sedan Sparbanken Skånes Solcellspark invigdes med pompa och ståt. Då var den störst i Sverige, ett epitet som den nu fått tillbaka i och med utbyggnaden under 2021. Under ett år kan parken producera hela 19 GWh, tillräckligt för att kunna förse 3000 villor runt om i Skåne med hållbar energi.

– Den här typen av närproducerad el, tagen direkt från solen, är en av de allra mest hållbara lösningarna för att möta Skånes växande energibehov. Sedan invigningen 2019 köper vi all vår el härifrån och vi är mycket glada över utvecklingen i parkområdet, säger Rasmus Roos, VD för Sparbanken Skåne.

Med ökande miljöproblem och stigande energipriser blir solenergi allt viktigare för både privatpersoner och företag. Men även de något mindre skåningarna har visat sig dra nytta av parken. Dels är den byggd på åkermark som inte lämpar sig för odling vilket gör det till en perfekt betesmark för får. Dessutom menar biologer på konsultföretaget Ekoll att förutsättningarna för biologisk mångfald har ökat i och med introduktionen av solcellsparken. Floran i och intill parken är nämligen perfekt för insekterna i området och får nu stå orörd. Projektet har också bidragit till ökat skydd för grodor och småfåglar.

– Att hållbar energi är bra för framtidens Skåne kan nog de flesta skriva under på. Men att parken skulle ha en så stor positiv inverkan på naturlivet kom som en positiv överraskning. Vi känner starkt för den skånska naturen och är mycket glada när vi kan dra vårt strå till stacken, avslutar Rasmus.

Solceller för Skåne

Investera i solceller

Med solpaneler ger du dig själv möjligheten att sänka dina elkostnader.

Hållbarhetslån

Vill du investera i en hållbar energilösning för ditt boende?

En miljövänlig bil

Ska du köpa en miljövänlig bil med ett mer begränsat utsläpp?

För ett hållbart samhälle

Hur bidrar Sparbanken Skåne till en hållbar utveckling i samhället?