Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Räntor, priser och kurser
Händelser i livet
Samhällsengagemang

Budget för en bättre koll på din ekonomi

Confident woman with her hair in a towel

Med en budget kan du få bättre kontroll på dina utgifter och din ekonomi. Vår privatekonom Anders Hansson vet det mesta om hur man gör en bra budget och ger tips och råd.

- Effekterna av Coronapandemin har gjort att fler vill hantera sin privatekonomi annorlunda och få bättre koll, säger Anders Hansson, privatekonom på Sparbanken Skåne. Det gäller särskilt vikten av att ha en sparbuffert för att klara oförutsedda utgifter och till exempel klara en period av arbetslöshet.

Men även om man vill lära sig mer om hur man kan hantera sin privatekonomi bättre kan det vara svårt att veta var man ska börja.

- Börja med att göra en budget, då kan alla, även de med små marginaler, få bättre koll och därmed en tryggare privatekonomi, säger Anders.

Så gör du en budget

Det första steget när man gör en budget är att gå igenom sina inkomster och utgifter varje månad. Lägg ihop inkomst efter skatt (exempelvis lön, studiemedel eller a-kassa) med eventuella bidrag (exempelvis bostadsbidrag och barnbidrag) för att få fram den disponibla inkomsten, det vill säga de pengar du har att röra sig med varje månad.

Samla sedan utgifterna. Utgifter kan vara mer eller mindre nödvändiga. Försök att kategorisera dem för att lättare se vilka du eventuellt kan spara in på. Nödvändiga utgifter är exempelvis boende och mat, mindre nödvändiga utgifter kan till exempel vara fika på stan eller streamingtjänster du inte använder. ”Spara kvitton eller använd din banks digitala verktyg för att få koll på alla småutgifter, det handlar ofta om mer pengar än man tror”, säger Anders.

Boende och mat är utgifter som det kan vara svåra att dra ner på. Men saker som prenumerationer, abonnemang och försäkringar är det bra att se över regelbundet, där kan det finnas pengar att spara. Kanske har du tecknat dig för flera streamingtjänster som du inte längre använder eller behöver. Jämför även försäkringar mellan olika aktörer och samla gärna de försäkringar du har på ett och samma ställe, det blir ofta billigare.

Buffert – viktigt för att klara oförutsedda händelser

Utöver en budget som gör att du kan hålla koll på din ekonomi varje månad är det viktigt med en buffert för att klara ekonomin om något oförutsett händer, som att datorn eller bilen skulle gå sönder. Du bör också gå med i a-kassan och eventuellt skaffa en inkomstförsäkring för att öka tryggheten.

- Vi rekommenderar att försöka få ihop minst motsvarande två månadslöner efter skatt i sparbuffert, säger Anders.

8 steg för att få koll på din ekonomi

  1. Gör en budget över dina inkomster och utgifter och se om det finns utgifter du kan dra ner på. Du kan t ex använda Konsumentverkets budgetkalkyl för detta.

  2. Spara kvitton eller använd din banks digitala verktyg för att få koll på dina småutgifter.

  3. Jämför avtal och priser för att se om du kan spara in på onödiga utgifter.

  4. Spara först ihop till en buffert för att skydda din ekonomi mot oförutsedda händelser.

  5. Starta sedan ett sparande genom att försöka sätta undan lite av din lön varje månad. 10 procent är en bra riktlinje.

  6. Försök även att spara långsiktigt till din pension. För att få bättre koll på din pension, gör en pensionsprognos på minpension.se.

  7. Gå med i a-kassan, det säkrar en grundinkomst om du skulle bli arbetslös. Har du lite högre inkomst kan det vara en bra idé att teckna en inkomstförsäkring.

  8. Var inte rädd för att ta hjälp för att få koll på din ekonomi.