Lockar det att ha en egen liten täppa att åka till på helger och under ledigheter? Det finns några saker att ha koll på innan du bestämmer dig och går in i ett köp. Ett bra tips om du inte har haft någon stuga innan är faktiskt att hyra först för att se hur det är. Använder du den så mycket som du tror, orkar du klippa gräs och ligger det för dig att ha koll på alla praktiska saker som ligger på en stugägare? Allt sådant får du veta då.

Hitta rätt läge
När du har bestämt dig för att du vill äga – bestäm dig för vilket läge du vill att stugan ska ha. Kommer du att vilja kunna åka dit på fredagen efter jobbet och hem på söndagen bör restiden kanske inte vara alltför lång. Är drömmen att ha närhet till vattnet eller vill du ha skogen som granne?

Gör en önskelista
Samma sak gäller för själva stugan sen. Vill du ha en stor tomt eller en liten? Grannar i närheten eller inte? Hur många rum? Ska huset vara i ordning eller går du igång på tanken att snickra själv? Lista sådant som är viktigt för dig och som du helst inte vill tumma på och se sen vad objekten du hittar bockar för. Även om det knoppas för fullt ute så försök att inte ha bråttom. Den där perfekta stugan finns, men kanske inte precis just nu.

Säkra budgeten
Och apropå önskelistor: gör en budget! Vad har du råd med? Det är lätt att drömma om det ultimata sommarhuset, men vad kostar det? Här får kanske några drömpunkter ryka på vägen om de ligger utanför budget, men se till att du tummar på rätt saker. Är du till exempel inte händig själv ska du kanske inte ta på dig ett renoveringsobjekt om du inte har möjlighet att anlita hjälp. Tänk också på att räkna med en buffert för oförutsedda utgifter – att ha eget hus kan innebära kostnader du inte kan förutspå.

Ha koll på alla kostnader
Gör också en kalkyl för vad stugan kommer att kosta i drift under året. Du kommer att betala för allt ifrån försäkringar och värme till sophämtning och vatten. Vill du ha möjlighet att vistas där året om behöver du kolla upp att det finns vatten även under vinterhalvåret och sedan ha på lite värme för att rören inte ska frysa. Allt sånt kostar, så se till att vara förberedd.

Ta hjälp av en expert
Har du storslagna drömmar för din stuga kan det vara värt att kolla upp möjligheterna att få bygglov och innan du köper är ett hett tips att ta dit en expert som besiktigar stugan.

Be också fackmän, som en elektriker, ta en titt och om vattnet kommer från en brunn är det bra att få koll på att det är drickbart. Behöver saker åtgärdas? Då kan du utnyttja Rot-avdraget för fritidshus.

När du har koll på det viktigaste börjar det roliga – att börja leta på riktigt! Nu är du bättre förberedd att nå din dröm. Förhoppningsvis är ditt nya smultronställe något du kan njuta av länge.