Att två personer väljer att bygga bo tillsammans kan vara en fantastisk sak. Kanske är det äntligen slut med att kånka den där övernattningsväskan. Kanske har drömmen om ett gemensamt hem äntligen gått i uppfyllelse.

Men även om det finns drömmar med i flyttlasset, kan det vara bra att först landa i en verklighetskoll.

”Är man ett nytt par kan det vara lätt att svepas iväg av drömmarna om ’hur det kanske kan bli att bo tillsammans’. Men par som faktiskt pratar igenom vad det innebär att bo tillsammans innan har större chans att få det att bli bra”, säger Madelén Falkenhäll, seniorekonom på Swedbank, och tillägger att detta ju även gäller om man inte är i en romantisk relation, utan delar bo med en vän.

Madelén Falkenhälls råd är därför att noggrant prata ihop sig innan.

”Vad har ni för syn på ekonomi? Vem ska betala vad? Vad omfattar er gemensamma ekonomi och vad omfattar den inte?”

Är man i en relation är ett samboavtal en bra lösning för att undvika onödiga framtida problem i det fall man faktiskt skulle gå skilda vägar senare. Där kan man ange om något av egendomen inte ska omfattas av sambolagens bodelningsregler. För att upprätta ett samboavtal kan det vara bra att ta hjälp av en jurist.

”Det kan låta oromantiskt att tänka på hur det kan bli om man skulle separera, när man precis ska flytta ihop, men faktum är att ett samboavtal kan spela en avgörande roll om saker inte går som man tänkt sig,” säger Madelén Falkenhäll.

Vad gäller om man inte har ett samboavtal?

Har man inte ett samboavtal gäller sambolagen, som säger att bohag, som till exempel möbler, som införskaffats för att användas gemensamt delas lika vid en separation, oavsett vem som betalat dem. Sambolagen innebär också att om den ena parten har flyttat in hos den andra för att bli sambo, så har man generellt sett inte rätt till del i bostaden vid en separation, undantag finns vid nyköpt lägenhet som den ene köpt med avsikten att båda ska bo där. Som sambos ärver man inte heller varandra. Har man barn ärver barnen den som går bort, har man inte det går det till andra arvingar, till exempel föräldrar. Ta hjälp av jurist för att få rådgivning och eventuellt upprätta testamente.

Till Sparbanken Skånes startsida