Anna Henriksson, IK Stanstad

Anna har varit engagerad i föreningen IK Stanstad i ungefär sex år. Med tre barn i föreningen har hon olika roller och uppgifter men bland annat tränar hon ett flicklag.

- Jag älskar föreningslivet och att engagera mig för barn och unga. Det ger verkligen mig själv något också och för mig är det en självklarhet. Allt jag får tillbaka av barnen är värt varenda timme jag lägger ner. Vissa barn som har det tufft behöver också träningen som en trygg plats och kan jag bidra till det så engagerar jag mig mer än gärna. Det är jättekul att få stipendiet! säger hon.

Ali Chehade, Chae Taekwondo Hässleholm

Ali Chehade har haft taekwondon i sitt liv i över 50 år och varit tränare på Chae Taekwondo i Hässleholm i mer än 30 år. Han finns dessutom med i Guiness rekordbok efter att han slog världsrekord i att knäcka 64 betongblock med bara händerna på 11 sekunder. 2022 tilldelas han Skånes Idrottsledarstipendium för sina insatser inom barn- och ungdomsidrotten. I klubben tränar han barn och ungdomar i varierad ålder och han menar att träningen många gånger har hjälpt utövare att komma på rätt bana och undvika ett kriminellt liv.

- Jag vill visa dem rätt väg, många ungdomar behöver lugna sig. Taekwondo handlar inte om att bara sparka utan om att rensa tankarna i hjärnan. Jag uppskattar och kämpar för ungdomarna och jag vill utveckla dem genom träningen. Jag är mycket glad för stipendiet, säger Ali Chehade.

Vincent Nikkelen, Staffanstorp HK

Vincent har stort engagemang i handbollsföreningen och hanterar bland annat tävlingsarrangemang, matcher och minihandboll. Men framförallt är han domarcoach och stöttar och utvecklar domare från 14 årsåldern.

- Jag ser domarna som ”mitt lag”. Det är jättekul att coacha för det är ett stort ansvar att vara domare och inte alltid så lätt för en som är 14-15 år att fatta beslut. Jag ger dem tips, visar dem vad de ska tänka på och hur det bör agera i olika situationer. Att få se en ung domare våga ta beslut och utvecklas i tuffare situationer är fantastiskt, säger Vincent.

Han menar att han är ledare främst för att han vill ge något tillbaka för allt arbete som andra ledare lagt ner på exempelvis hans egna barn genom åren. 

- Som ledare får du tillbaka mycket glädje själv också. Det är fantastiskt att få ett stipendium och att klubben nominerat mig, säger han.

Julia Södergren, Staffanstorp HK

Hon har spelat handboll sedan hon var fem år och älskar sporten. Julia Södergren leder flickor födda 2010-2008 i Staffanstorp HK och har, efter att hon själv lagt sitt eget spel på hyllan, valt att engagera sig som huvudtränare.

- Jag saknade handbollen mycket efter att jag själv slutade spela. Jag gillar gemenskapen, lagandan i klubben och engagerar mig för att sprida handbollens glädje till fler. Jag är så tacksam att jag får chansen att vara tränare och att all tid jag lägger ner som ledare uppmärksammas så här, säger Julia.

Ebba Söderquist, BK Velo Hässleholm

Ebba Söderquist har tränat brottning sedan hon var liten och har inspirerats mycket av sin pappa som engagerat sig i sporten. Idag leder hon barn och unga mellan 10 och 19 år i klubben i Hässleholm.

- Jag visste att jag var nominerad men trodde inte jag skulle få det. Det känns jättekul, vilken överraskning. Jag älskar brottning och tycker det är roligt att jobba med barn. Min pappa trodde jag skulle bli en bra tränare så det var så jag började som ledare. Brottning är något jag är bra på och jag tycker det är kul att leda andra, säger hon.

Jenny Eklund Olsson, Österlens Fotbollsförening

För Jenny Eklund Olsson har fotbollslivet blivit en självklarhet och idag är hon tränare för barn mellan 9 och 12 år i Österlens Fotbollsförening. Jenny har alltid haft ett brinnande intresse för idrott och i vardagen lägger hon mycket tid på fotbollsföreningen.

- Jag älskar för det första idrott och rörelse och tycker det är viktigt att barn har tillgång till det, även vi som bor på landsbygden. Men för mig finns det också en stor poäng i att lära barn det här med att träna för att bli bättre på något. Och att lära sig misslyckas ibland, det är en del av det hela, säger hon.

Jenny engagerar sig i föreningen på flera sätt och har varit tränare i ungefär sju år. Att engagera sig i föreningslivet började när hennes egna barn blev aktiva i inom fotbollen.

- Som engagerad förälder och tränare lägger man ner mycket tid och det är väldigt hedrande att uppmärksammas med Skånes Idrottsledarstipendium. Jag har följt många av barnen jag tränar idag sedan de var riktigt små och har verkligen lärt känna dem. Föreningar behöver allt stöd de kan få och att det blev just jag som uppmärksammas denna gång är överraskande och väldigt roligt, säger hon.