Först – lite juridik

Ett UF-företag är inte en egen så kallad juridisk person. Det innebär att du och de andra som driver UF-företaget är personligt ansvariga för alla avtal som ingås för UF-företaget. Som omyndig kan man inte ingå avtal med banken, utan skriftligt godkännande av förmyndare. Därför rekommenderar vi, då det är möjligt, att företagets vd, firmatecknare och användare av banktjänster är myndiga.

1. Att göra inför vårt möte

 • Håll konstituerande möte
  På det konstituerande mötet bildar ni UF-företaget och väljer firmatecknare. Det är viktigt att ni tar med protokollet till oss på banken. Använd gärna mallen för protokoll och dagordning för att få med rätt beslut och formuleringar.
 • Skriv ut registreringsbevis
  När företaget är registrerat kan ni skriva ut registreringsbeviset från er företagsprofil på ungforetagsamhet.se
 • Godkännande för omyndig
  Om någon är omyndig och ska ha tillgång till bankens produkter och tjänster ska den omyndiges förmyndare skriva under blanketten Godkännande av avtal för omyndig avseende UF-företagande. Underskrifterna bevittnas och blanketten tas med till mötet med banken.
 • Gör en affärsplan
  Det är alltid bra att ha med företagets affärsplan till banken. Då är det lättare för oss att förstå er verksamhet och vilka banktjänster ni behöver.

2. Lämna eller skicka ansökningshandlingarna till ditt närmaste kontor

Hitta ditt bankkontor

Skicka ett mail till och ange ditt bankkontor (ort) i rubriken.

Vi tar endast emot bifogade filer som är i PDF-format.

Det här ska lämnas/skickas in:

3. Vi kontaktar er

Vi ringer när det är dags för den/de medlemmar som ska administrera bankens produkter och tjänster att komma in till kontoret.

Ta med följande till mötet:

 • Giltig legitimation (nationellt ID, pass eller körkort). I dagsläget gäller inte Mobilt BankID som identifiering på kontor.
 • Protokoll i original
 • Godkännande av avtal omyndig i original (om blanketten har skickats in)

4. Avslut av UF-året

När UF-året närmar sig sitt slut är det dags att reflektera över lärdomarna som företagare. Det är också nu du väljer om du vill antingen ombilda företaget till ett bolag eller avsluta ditt UF-företag. Vi hjälper till under hela vägen.