Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Swedbank Boindex: Starkare köpkraft i spåren av fortsatta räntesänkningar

2015-08-14

Boindex uppgick till 129,3 för årets andra kvartal, vilket är en uppgång från första kvartalets 126,8. I dagens låga ränteläge har hushållen goda marginaler vid köp av småhus och bostadsrätter sett till landet som helhet. I storstadsregionerna är marginalerna dock sämre och i innerstadslägen är marginalerna små, speciellt vid bostadsrättsköp. Det framgår av Swedbank Boindex.

Köpkraften för småhus och bostadsrätter förbättrades i ljuset av en lugnare prisökningstakt, sjunkande räntor och stärkt disponibelinkomst. Hushållens marginaler vid bostadsköp var i genomsnitt 29 procent, vilket är en hög siffra sett i en historisk jämförelse.

Fortsatt tudelad marknad

Marginalerna var dock sämre i de tre storstadsregionerna och mycket låga i Stockholm, Göteborg och Malmö, särskilt vid köp av bostadsrätter. På bostadsrättsmarknaden i Göteborgs stad är marginalen till och med negativ med ett Boindex på 98 (97 i första kvartalet). Störst är köpkraften i kommuner med färre än 75 000 invånare.

Högre prisökningstakt än motiverat i Stockholmsregionen

I Stockholmsregionen har prisökningstakten under de senaste kvartalen varit högre än motiverat utifrån Boindex. I Göteborgsregionen är prisutvecklingen förhållandevis väl i nivå med köpkraftsutvecklingen, medan Göteborg stad visar tecken på överhettning. Efter att tidigare ha haft en lägre prisökningstakt än motiverat utifrån vårt index, börjar nu bostadspriserna i Malmöregionen stiga.

Mer information

Boindex är 100 när hushållen använder 30 procent av den disponibla inkomsten till boendekostnader. När Boindex överstiger 100 har hushållen råd med sitt boende enligt den fastställda normen.
Läs mer, nedan:
Stäng Skriv ut