Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Kvinnors val ger sämre pension

2016-06-29

Färre kvinnor än män pensionssparar. Kvinnor har sämre kunskap om sin framtida pension och tror i större utsträckning att de kommer få svårt att få ekonomin att gå ihop som pensionär. Närmare hälften av kvinnorna tror inte eller är tveksamma till om de kommer att klara sig på sin pension. Det visar en undersökning som Swedbank gjorde, i mars, tillsammans med TNS Sifo.

Kvinnor har generellt lägre inkomst än män, två tredjedelar av kvinnorna tjänar under 25 000 kronor efter skatt varje månad. Bland män är motsvarande andel drygt hälften.

- Att kvinnor i större utsträckning jobbar inom branscher med lägre löner och många gånger arbetar deltid är problematiskt, eftersom en lägre livsinkomst också ger en lägre pension, säger Arturo Arques, privatekonom för Swedbank och sparbankerna.

Färre kvinnor än män pensionssparar

Med en lägre inkomst kommer ofta också ett lägre sparande. Färre kvinnor än män har ett sparande avsett för sin framtida pension, 47 respektive 55 procent uppger att de pensionssparar. Främsta anledningarna till att kvinnor inte sparar till sin pension är att de tycker att det är så långt kvar och att de inte har råd. En tredjedel av de som inte pensionssparar uppger att de inte har råd.

Tre fjärdedelar av kvinnorna har ingen eller liten kunskap om sin framtida pension. Bland män är motsvarande andel knappt 60 procent.

- Upplever man att man inte har råd att spara så tappar man sannolikt också intresset för det, och är man inte intresserad söker man heller inte kunskap.

Många kvinnor tror att de inte kommer att klara sig eller få svårt att klara sig på sin pension. Inkluderar man de som är tveksamma omfattas närmare hälften av alla kvinnor. Hälften av kvinnorna tror att de kommer få mindre än 70 procent av sin slutlön i pension.

Överföring av pensionsrätter bra lösning

Många kvinnor får till följd av en låg livslön också en låg allmän pension. Har man kommit en bit i sitt arbetsliv kan det vara svårt att ändra sin inkomst och det kan också vara svårt att ha råd att öka sitt sparande. Ett sätt att jämna ut pensionen något för kvinnor är genom överföring av pensionsrätter. Det innebär att den som tjänar mer kan föra över pensionsrätter för sin premiepension till make, maka eller partner. Avsättningen till premiepension är 2,5 procent av inkomsten. Det motsvarar en överföring värd 12 000 kronor före avgift vid en inkomst på 500 000 kronor.

- Överföring av pensionsrätter är ett bra sätt att inom ett hushåll försöka få upp kvinnans pension. Görs en sådan överföring under tio år blir det runt 1 000 kronor extra i pension per månad i tio års tid för den som överföringen tillfaller, säger Arturo Arques, som också avslutar med några tips.

  • Fundera på ditt val av yrke och vad det innebär för framtiden. Möjligheten till jobb inom det valda yrket och din livslön påverkar din pension. Planera din ekonomi därefter.
  • Tjänar du mindre eller jobbar deltid bör du kompenseras genom ett sparande från din make/maka, sambo eller partner. Sätt gärna sparandet i ditt eget namn eller som enskild egendom.
  • Tjänar du mindre än din make/maka, sambo eller partner fördela pensionen rättvist inom hushållet genom att över pensionsrätter.

Läs mer, nedan:

Kvinnor och pension (PDF)

Stäng Skriv ut