Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse på webben. Genom att besöka vår webbplats accepterar du vårt användande av kakor.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S
Uppåkra Arkeologiska Center
Bankchef Björn Ovander lämnade över checken från Sparbanksstiftelsen Finn till Karin Nilsson, Uppåkra Arkeologiska Center

Sparbanksstöd till Uppåkra Arkeologiska Center

2017-06-14

Sparbanken Skånes ägare Sparbanksstiftelsen Finn går in med ett stöd på 1,5 miljoner kronor till Stiftelsen Uppåkra Arkeologiska Center. Pengarna ska gå till upprustning av lokalerna i anslutning till den arkeologiska fyndplatsen utanför Lund.

Uppåkra är Skandinaviens fyndrikaste järnåldersbosättning. Byn fungerade som ett kommersiellt, politiskt och religiöst maktcentrum under mer än tusen år.

Idag är Uppåkra ett besökscenter som växt i besöksantal senaste åren, parallellt med att verksamheten omformats. Pedagogiska program för skolklasser har skapats och innovativa samarbeten startats med bland annat Science Village/ESS och MaxIV där barn får koppla samman arkeologi och historia med naturvetenskapliga ämnen.

Bara under 2016 tog Uppåkra Arkeologiska Center emot 6 000 barn. Lokalerna som nu ska upprustas används bland annat för den pedagogiska verksamheten.

Björn Ovander, bankchef i Sparbanken Skåne, överlämnade symbolisk värdecheck.

– Det känns roligt att kunna bidra till Uppåkras verksamhet. Särskilt som de valt att satsa på barnen och deras förmåga att använda Uppåkra som ett instrument för att lära sig olika ämnen i skolan, säger Björn Ovander.

Sparbanken Skånes tre ägarstiftelser ser till att delar av bankens vinst går tillbaka till samhället i form av stöd, stipendier och projekt. Bara under fjolåret återinvesterade stiftelserna cirka 60 miljoner kronor i den lokala samhällsutvecklingen.

– Uppåkra är en guldskatt mellan Malmö och Lund. Detta var maktens center i över tusen år och vi har knappt skrapat på ytan. Genom hårt arbete har vi börjat sätta Uppåkra på kartan och med sparbanksstiftelsens donation står vi bättre rustade för att ge Uppåkra den uppmärksamhet platsen förtjänar, säger Karin Nilsson, verkställande ledamot för stiftelsen Uppåkra Arkeologiska Center.

Stäng Skriv ut