Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S
Carina Lövdahl

Spara till barn - det skapar en frihet

2018-03-23

Från och med den 20 mars höjdes barnbidraget med 200 kronor per barn och månad. Det är första höjningen på över tio år. Varför inte ta tillfället i akt att börja spara till dina barn? Carina Lövdahl, sparansvarig på Sparbanken Skåne, kommer med tips om hur du som förälder kan tänka.

- Har man möjligheten att spara till sina barn ger man dem en fantastisk start i livet! Idag är det tufft att växa upp och i olika situationer förväntas du ha kapital fast att du kanske inte har en inkomst. Det kan handla om vissa saker som kostar pengar eller att man utbildar sig som gör att man inte direkt har någon inkomst. Om ditt barn har någon form av stöd där den kan plocka ut pengar från gör det tillskottet förmodligen stor skillnad, säger Carina Lövdahl.

Hon poängterar däremot att det finns flera viktiga saker att tänka på innan du börjar spara till dina barn.

- Vad är målet med sparandet?
- Tänk långsiktigt!
- Glöm inte att du bör revidera upplägget av ditt sparande under vägens gång eftersom förutsättningar i livet brukar förändras.
- Vilken typ av sparform ska du välja – ta reda på för- och nackdelar.

När det gäller vissa sparformer får ditt barn tillgång till pengarna den dagen de blir myndiga. När det handlar om större belopp höjer Carina Lövdahl ett varningens finger.

- Säg att du sparar 300 kronor i månaden till ett barn och när barnet är 18 år har det över 100 000 kronor till sitt förfogande. Det är rätt mycket pengar och alla är långt ifrån mogna att ta emot det beloppet på ett bra sätt. Man behöver fundera på hur pengarna kommer barnet tillhanda den dagen barnet är myndigt, säger hon.

Vilka sparformer kan vara lämpliga?

- Kapitalförsäkringar är en sparform där föräldrarna äger rätten till pengarna till det att föräldern väljer att ge dem till sina barn. Man kan ha en kapitalförsäkring och lägga in flera förmånstagare det vill säga flera barn. Man kan alltså lägga till barn efterhand som man får dem och fördela pengarna mellan barnen hur och när man själv vill, tipsar Carina Lövdahl.

Jämfört med att spara i fria fonder direkt till barnen har föräldern mer kontroll över pengarna. Föräldern kan då portionera ut pengarna och fatta beslutet utifrån just det barnets behov vid den aktuella tidpunkten i livet.

- Ett barn kanske ska få pengar till en språkresan, ett annat barn till körkortet. En fördel är också att med kapitalförsäkringen är pengarna skattade och klara när de tas ut. Har man då istället haft fria fonder som ungdom och till exempel studerar får man en kapitalvinst när man löser ut pengarna som kan komma att påverka studiebidraget. Ligger pengarna i en kapitalförsäkring får det aldrig den effekten.

Att spara är långt ifrån självklart eller ens möjligt för alla föräldrar. Carina Lövdahl tycker att alla måste utgå från sin egen situation. På Sparbanken Skåne kan man alltid få hjälp av en rådgivare att se över just dina möjligheter.

- För många ensamstående föräldrar kan det vara svårt. Men har man möjlighet att sätta av någonting även om det är lite ska man överväga det. Ska man däremot välja att spara i en kapitalförsäkring bör man sätta av 300 kronor per barn och månad eftersom där tillkommer bland annat en schablonskatt. Får du bättre möjligheter längre fram i livet är det inte för sent att ändra sig. Det skapar en frihet att kunna hjälpa sina barn, menar hon.

Spara till barn

Här kan du läsa mer om att spara till barn och räkna ut hur mycket du behöver spara till ditt barn för att nå dina mål.

Läs mer

Stäng Skriv ut